Vrede op aarde? Echt niet…

Ik wil een blog schrijven over Bevrijdingsdag, maar op de een of andere manier schiet me niks zinnigs te binnen. Eigenlijk best wel vreemd als je bedenkt waarom half Nederland deze dag aangrijpt om bijvoorbeeld allerlei festivals af te struinen. We zijn 67 jaar bevrijd van de Duitse overheersing. We herdenken op 4 mei de doden die tijdens WO II en andere missies zijn gevallen. We houden de hoop levend dat er ooit sprake zal zijn van wereldvrede.

Een ijdele hoop, want overal op deze aardkloot lopen wel lieden rond die dat idee met veel plezier de nek om willen draaien. En dat hoeft niet per se iemand te zijn die een auto de lucht in wil laten vliegen. Oorlogje spelen kan men ook op hele kleine schaal doen.

Net als op veel andere plaatsen was er tijdens de laatste Koninginnedag ook in Delfzijl een vrijmarkt waar kooplieden hun waar aan de man of vrouw probeerden te brengen. Midden op de markt hoorde ik ineens iemand krijsen. Nee, er brak geen paniek uit en ik kon ook geen joods-orthodoxe man vinden die het evenement even kwam verstieren. Wel zag ik een vrouw onbedaarlijk tekeer gaan tegen een marktkoopman. Ze dreigde met van alles en nog wat. Haar man, ik ging er tenminste van uit dat hij dat was, stond er bij en keek er naar. Als het niet zo beschamend was geweest, had ik het zelfs nog leuk kunnen vinden. De vrouw bleef als een razende tekeer gaan. Toen een omstander zich er mee ging bemoeien, kreeg die er ook nog eens van langs. Vrede op aarde? Niet op de markt in ieder geval.

Dan kom je thuis, glij je achterover op de bank en rol je als vanzelf in de volgende twist. Een familie die compleet met elkaar overhoop ligt. Elkaars bloed wel kan drinken en zelfs zo ver gaat dat calamiteiten worden verzwegen. Het blijft griezelig om te zien en te horen hoe licht ontvlambaar de mens kan zijn. Hoe fragiel de balans tussen goed en kwaad, oorlog en vrede eigenlijk is.

Terwijl de zon zijn stralen over het Groninger platteland uitstrooit kijk ik naar de televisie en zie de verslaggever met een stel praten dat al meer dan zestig jaar bij elkaar is. Het geheim? Kwestie van geven en nemen zegt het paar. Dat nuchtere advies zouden meer mensen ter harte moeten nemen.

3 gedachtes over “Vrede op aarde? Echt niet…

 1. Ja maar …………. Destijds werd je ” geven en nemen ” aangeleerd / bijgebracht door je ouders e/o door eventuele ( te veel )aanwezige oma’s en opa”s
  Destijds had je niet de moed om JIJ tegen U te zeggen en “het moet kunnen ” was al helemaal uit den boze.
  In “het moet kunnen tijdperk ” leek het Vondelpark op het keuken-hof ,gelukkig hebben we de 100 kleuren truien achter de rug.
  Het politiek systeem doet mee aan onze ontvlambaarheid !!!!!!!
  Bijv…….wanneer een stel 65+ meer dan 2 keer per week bij elkaar over de vloer komt …..) incl tandenborstels) en daar staat voor dag en dauw God-beter-het zo’n stazie voor de deur. ,
  Die vervolgens even door het huis loopt en in de wandelgang in de slaapkamer op zijn manier een DNA onderzoek doet, nog 2 plastic bekertjes op het nachtkastje lokaliseerde waar enige attributen voor het slapen gaan in gedompeld kan worden.
  Dan ben je het haasje en wordt het AOW in leveren.!!!! maar goed lullig of niet controle moet er zijn.

  Maar hoe krijgen we nu van die subsidie/regelende Bulgaren dat miljard retour !
  Kijk mensen zien de overeenkomst niet meer
  Maar moet je daar een marktkoopman voor molesteren …)……………………..) nee

 2. Ik doe er niet aan mee, ze hebben er niks van geleerd nog dagelijks sterven mensen in de oorlogen….En ik ben ik een na oorlogskind….En als mensen denken dat we bevrijd zijn van een monster, nou heus niet hoor nog in het dagelijkse leven worden mensen gekleineerd aangekeken op een ras en of geloof..En begon de oorlog daar niet mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s