Het verhaal van de raaf en de vos…

Bent u een beetje bekend met het verhaal van de raaf en de vos? De vogel heeft een stuk kaas en zijn bek en wordt gadegeslagen door een vos. De viervoeter ziet zo’n lekkernij wel zitten en zeurt en slijmt net zo lang tot de raaf het stuk kaas laat vallen en hij er mee vandoor kan gaan. Het is een fabel, ik weet het. Maar toch. Waarom ik u dit vertel? Wat de vos doet is een vorm van manipuleren. Hij probeert de raaf iets te laten doen wat de vogel eigenlijk helemaal niet wil.

Manipuleren is van alle tijden en komt overal voor. Een manipulator denkt alleen maar aan zichzelf. Zijn of haar waarheid is de enige juiste. Wat een ander zegt of doet is niet belangrijk. De manipulator kan als de beste overdrijven, zal nooit compromissen sluiten en vertoont niet zelden agressief gedrag. Het geeft een gevoel van macht. Een manipulator is eigenlijk een heel bang wezen. Doodsbenauwd te verliezen wat hij heeft of niet krijgt wat hij wil. En wat bovenal belangrijk is? Zij hebben het gedaan. Je deelt de mening van de manipulator en als je dat niet doet beschouwt hij het als een directe aanval op zichzelf.

Het is geen wereldvreemd gegeven dat mensen zich laten beïnvloeden. We laten het dagelijks toe. Daar zit geen kwaad in als je het op basis van gelijkwaardigheid doet. Het kan echter ook anders. Als manipulatie voortkomt uit een streven naar het verkrijgen van een machtspositie, een volkomen misplaatst gevoel van aanzien, controle en zekerheid. De manipulator stuurt bepaalde processen bewust in een richting die hem het beste past. Schroomt daarbij niet de eigen waarheid als zaligmakend te bestempelen en zal er alles aan doen om dit aan derden te laten blijken. Hij wil de zaak naar zijn hand zetten en gaat heel ver om de controle te behouden.

Het lijkt me dodelijk vermoeiend om de hele tijd op een soort van fantasie voort te borduren waarin je zelf verstrikt dreigt te raken. Juist de controle verliest die je zo nastreeft. Op den duur alles en iedereen met elkaar verbindt zonder in de gaten te hebben hoe je in de kuil valt die je voor anderen aan het graven bent. Omdat je geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. Je zelfgecreëerde machtspositie begint te wankelen. Je doelen een illusie blijken te zijn en je angsten de boventoon beginnen te voeren. Met het risico dat de manipulator aan zijn eigen gedrag ten onder gaat. Meer last krijgt van het gemanipuleer dan ooit de bedoeling is geweest.

Als dat punt is bereikt wordt het tijd voor reflectie. Denkt de manipulator daar geen behoefte aan te hebben, dan zullen anderen hem op zijn gedrag aanspreken. Dan zou het wel eens zo kunnen aflopen dat de manipulator degene is die gemanipuleerd wordt…

3 gedachtes over “Het verhaal van de raaf en de vos…

    • Iedereen mag het invullen zoals hij of zij wil. Het thema lijkt me wel duidelijk. Zorg dat je niet in de klem trapt waarin je je prooi dacht te kunnen vangen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s