Ongewenste indringer…

Ik ben van nature nogal nieuwsgierig aangelegd. Dat noemen mijn vakbroeders een gezonde afwijking. De mensen die ik het vuur soms wat al te na aan de schenen leg of heb gelegd geven er tal van andere benamingen aan. Opdringerige en stalkende snuffelaar is nog de meest vriendelijke term die ik de afgelopen jaren naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen.

Het deert me niet. Een brandweerman is immers ook niet bang om nat te worden? Staat toch ook met zijn poten in het bluswater?

En toch stuit je af en toe op iets dat op het eerste gezicht ongrijpbaar lijkt. Waar je ondanks alle tegenwerkingen en onduidelijkheden licht in probeert te scheppen. Het oogt in eerste instantie als een web van intriges.

Gesponnen door een spin met een ongelofelijke vernietigingsdrang. Een niets en niemand ontziende veelvraat. Loerend in het centrum van zijn zelf geschapen fort. Wachtend op argeloze slachtoffers die het ragfijne netwerk worden ingetrokken.

Spinnen heb je in allerlei soorten en maten. Sommigen zijn dodelijk, anderen alleen maar lastig. Maar over het algemeen genomen houden we niet van de Araneae. Omdat ze als ongewenste indringers worden gezien. Net als sommige tweevoetige primaten. De homo sapiens.

De soort spin die een niet aflatende stroom gif afscheidt. Vaak geen enkele vorm van inlevingsvermogen heeft. Er kennelijk een satanisch genoegen in schept om zijn prooi tot wanhoop te drijven. Te laten spartelen. Heel langzaam leeg te zuigen. Tot de totale verlamming is opgetreden. Elke verdere weerstand zinloos is. Om vervolgens een laatste definitieve klap toe te dienen.

Ik zit al een poosje de bewegingen van een spin te volgen. Hou hem van een afstandje nauwlettend in de gaten. Of hij dat beseft? Ik weet het niet. Net zoals ik ook niet weet of hij wel in de gaten heeft dat er op hem wordt geloerd. Door een jager met een eindeloos geduld. Iemand die het web van de spin stukje bij beetje ontrafelt. Ieder zorgvuldig opgebouwd segment sloopt.

En daarmee doorgaat totdat Araneae al zijn poten nodig heeft om zich wanhopig aan dat ene draadje vast te klampen dat hem voor een onvermijdelijke val moet behoeden. Tevergeefs, want ook voor hem nadert het ogenblik waarop hij slachtoffer wordt.

4 gedachtes over “Ongewenste indringer…

  1. Doorgaans wordt het mannetje na de geslachtsdaad opgepeuzeld door het vrouwtje. Er zijn exemplaren die voor het “spelletje ” het diner tot zich nemen nog even afwachten dus .
    Je kan er natuurlijk ook op gaan staan maar ja ze zijn meestal met z’n twee, dus !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s