Hel en verdoemenis…

Je hebt soms van die momenten dat het even niet meer uit maakt of het nu regent of kurkdroog is. Dat de kat van de buren een vis uit je vijver snaait of dat er ergens in de buurt een bal door het raam vliegt.

Het zijn allemaal van die incidentjes die in het niet vallen bij de grotere gebeurtenissen in je bestaan. En dat die soms heel onverwacht en vrij massaal je pad kunnen kruisen heb ik aan den lijve ondervonden. Aan de paal genageld, gekruisigd, geslachtofferd, in de grond getrapt, afgeserveerd en bij het grof vuil gezet. De hele klaagzang werd afgespeeld. Omdat het even moest. Er geen andere weg was om duidelijk te maken dat het leven je soms vreselijk in de steek kan laten. En dan te bedenken dat het deels nog niet eens mijn eigen leed is geweest.

Ik heb gevloekt en getierd, mensen hel en verdoemenis toegewenst. Als er al zoiets is als een goddelijke macht dan heeft hij het geweten. Mies mannetje op je hemelse troon, wat heb je sommige mensen in de steek gelaten. Anderen te vroeg uit ons leven weggehaald. Ze zouden je van je wolk moeten schoppen.

Op zo’n moment is relativeren niet het woord waarop je zit te wachten. Dan wil je het liefst heel hard ergens tegenaan lopen. Maar ja, wat koop je er voor? Helemaal niets. En dus ga je bedenken hoe het wel zou moeten. Dat je er beter voor anderen kunt zijn die er meer recht op hebben om dat kereltje van boven eens de les te lezen. Dat zij eigenlijk degene zijn die zouden moeten vloeken en tieren.

Zij doen dat echter niet. Lijken in hun rol te berusten. Alsof het zo heeft moeten zijn. Waar haal ik dan het recht vandaan om dat voor hen te doen? Kan iemand me dat even vertellen voordat ik daadwerkelijk met m’n hoofd tegen de muur knal? En daarna alleen nog maar mijn eigen pijn kan voelen?

7 gedachtes over “Hel en verdoemenis…

 1. Misschien te zwaar….maar als het mag deel ik graag mijn lijfspreuk:

  – Je wordt alleen geboren en gaat alleen dood. –

  Bij je geboorte wordt men hopelijk lief ontvangen, bij je dood hoop je niet alleen te zijn en dat iemand je hand liefdevol vast houdt.
  Maar….zowel geboorte als doodproces onderga je alleen met jezelf. Niemand kan de garantie geven dat je het ooit over mag en kunt doen. Wat wij kunnen bevatten en hoe we daar mee omgaan moeten we het mee doen…..
  Stel me dan voor dat mijn leven in een flits aan me voorbijtrekt, kan ik dan rustig gaan met hoe ik mijn leven geleefd heb?
  Fouten zijn er om te maken maar ook om lering uit te trekken en daar is men zelf verantwoordelijk voor.

  Vaak denk ik als er veel leed voorbij komt….wat heeft het voor zin….waar is het goed voor….Velen zetten zich in voor anderen en worden daarin nog vaak tegengewerkt ook. Dat hoort denk ik bij het leerproces…laat je niet ontmoedigen, je inzet is niet voor niets geweest, een kind of volwassene helpen en bedenken dat een al de moeite waard is geweest….daar gaat het om, daar doe je het voor…

 2. En over gillen gesproken !!

  Het is mens eigen om een gesprek naar zich toe te draaien met , naar men denkt gelijke voorbeelden maar dat die goed bedoelde voorbeelden helemaal niet ter discussie staan !

  Wanneer het leven echt een moment tegen zit kan je of liever gezegd moet je er maar mee leven tot dat het overwaait
  Het gebeurd iedereen en ja zo als gewoonlijk net als de rekeningen op het verkeerde moment …….. je kent het wel.. Fuck heb ik dat weer !!!
  En inderdaad dat heb jij weer !
  Jij vraagt het aan je lezers wat overigens beter is dan die kerk , want die kerk mits je van je geld af wil brengt geen uitkomst.
  Mijn suggestie is: laat die muur met rust het scheelt je straks een hoop werk en focus op de toekomst.
  Maar is echt iedereen en alles tegen je , dan wordt het wellicht tijd voor een ander spiegel.
  Succes my friend you can do it.

 3. Mooi stuk…denkertje…..

  Er is inderdaad zoveel onrecht in de wereld en dat zouden we bijna vergeten als we met onze eigen sores bezig zijn. Ieder onrecht hoe klein of groot is er een. De een kan het naast zich neerleggen en de ander gaat eraan onderdoor.
  Die man daarboven lost echt niets voor ons op….hij kijkt waarschijnlijk hoe we het aanpakken en verwerken. Worden gewoon op de proef gesteld. Kunnen en durven we nog wel in onze eigen spiegel te kijken……

  Wat een helende werking kan hebben is dat je beseft dat men maar een heel klein stipje is in het universum, je veel nog voor anderen kunt beteken i.p.v. in je eigen ellende te blijven hangen.
  Zoals de stichting Fleur Bloemen, mensen die zich daar vrijwillig voor inzetten en pesten en de gevolgen daarvan bespreekbaar maken, op scholen voorlichting geven…etc. Mag ook hier wel eens ‘gezegd’ worden!

  Mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn zullen zich daar ook nooit in verdiepen, zien alleen hun eigen ellende. En voor sommige duurt die hun hele leven lang, slepen zelfs anderen daarin mee en dat is intriest.

  We zijn maar een klein landje en kunnen niet de hele wereld op onze schouders dragen, om dan te ontdekken – ondanks de zorgen en onzekerheid waar men mee te kampen heeft – dat we onze naasten en behoeftigen niet uit het oog mogen verliezen, maakt dat menselijke verbondenheid, empathie en begrip de sleutel is tot een betere wereld.

 4. Zit er volop in in die momenten..even de wereld en al wat ik aan mijn ogen voorbij zie trekken niet meer begrijpen..willen begrijpen, te moe ook..
  Wil zeker niet de aandacht op mijn eigen situatie vestigen op deze plek, maar even samen met jou kijken naar al die idioterie die voorbij komt..of hoe je het ook noemen wilt..

  Ben geen mens van uiterlijk uiten, laat niet zo snel in mij kijken maar heel soms is daar een uitzondering..misschien herken je jezelf erin..kan je er enige troost/houvast uit putten..jij hebt dat pad immers al bewandeld..misschien nog steeds.

  Niet doen..hoofd tegen muur knallen en zeker nergens in berusten, kan altijd nog..nu even niet.

  Zo stil in mij, het is zo oorverdovend stil in mij
  En toch houdt het gegil daarbinnen maar niet op.

  Schreeuw na schreeuw die niemand hoort
  Niet horen mag het juiste woord…

  Klanken gevat in ijzige kilte kabbelen onvertogen voort
  Naast mij draaikolken van ongekende diepten
  Drijvend op een gevoel van totaal te zijn ontspoort.

  Dobberend op een zee van losbarstende emoties
  Bang om overboord te zullen slaan.
  Niet omdat ik niet kan zwemmen maar..
  niet weet hoe met deze wirwar van gevoelens om te gaan..

 5. Vandaag ff gebrainstormt, wat te doen!

  Is maar 1 oplossing en daar nemen we wel contact over op!
  Nanko je bent niet alleen en dat waren wij wel heel lang!

  Wij werden voor gek versleten en nog steeds, maar…..ik denk dat jij/jullie er nu wel achter zijn!

  Oplossen kunnen we het niet, maar we hebben wel een paar voorstellen!
  Het is geen oplossing op korte termijn, het is ook iets om andere slachtoffers van dienst te zijn, ook in de toekomst!

  Ik wens je een goede nacht en veel eelt op je ziel!

  • Even voor de goede orde en om misverstanden te voorkomen. Bovenstaand verhaal heeft niets, maar dan ook helemaal niets met het gehannes rond Tante te maken. Toch maar even duidelijk maken, anders gaat dat straks een eigen leven leiden. Zij mag wat mij betreft blijven denken dat ze op de goede weg is en zal nog niet eens de laatste zijn waarover ik me kopzorgen maak.

 6. Mij is ooit gezegd vraag niet wat God voor jou kan doen, maar wat doe je nou eens terug?
  Dat het leven onrechtvaardig is, is een feit!
  Jij gaat nu door zaken die wij als stalkerslachtoffers al jaaaaaaren meemaken e hebben meegemaakt en je vraagt je af waar is de gerechtigheid???
  Ja en helaas die is er niet, dus kweek je eelt op je ziel en krijg je een bord voor je kop, maar inwendig blijft het pijn doen en knagen, omdat HET NIET RECHTVAARDIG IS!

  Ik begrijp je volkomen maar Luctor et Emergo 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s