Lustrum Art Carnivale

Rond het Schildmeer in Steendam is vrijdag het eerste lustrum van het driedaagse festival Art Carnivale geopend met als thema ‘Illustrum’, een combinatie van illusie, illuster, illustratie(f) en lustrum. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Ten Brink van de gemeente Slochteren. Hij moest daarvoor wel even aan de bak maar deed dat met zichtbaar veel plezier.

Art Carnivale ademt alles uit waar het in ons jachtige leven vaak aan ontbreekt. Plezier, ontspanning, een ongedwongen sfeer waarin bijna alles mogelijk is. De meest merkwaardig uitgedoste figuren kruisen je pad, diverse kunstenaars tonen er hun vaak bijzondere werk en muzikanten zorgen voor een uitermate vrolijke entourage. Het subthema van het festival is ‘vijf continenten’, waarmee wordt gewezen op de unieke waarde en het behoud van inheemse culturen die, onder dikwijls erbarmelijke omstandigheden, verspreid over de wereld leven.

Van deze oorspronkelijke culturen valt volgens de organisatie veel te leren in een tijdperk waarin digitalisering de boventoon voert. Van ieder continent, Amerika, Afrika, Azië Australië, en Europa worden twee volkeren gekozen die exemplarisch zijn voor het bepaalde werelddeel. Deze volkeren zijn respectievelijk, Indianen, Inuit, Pygmeeën, Massai, Tibetanen, Mongolen, Aboriginals, Maori, Sami en Groningers.

De intercontinentale thematiek wordt ludiek uitgebeeld met woonobjecten die symbool staan voor de leefwijzen van de verschillende culturen, zoals tipi’s, takkenwoningen, yurts (ronde houten woningen ) en een grote ( quasi ) ijsschots. Door middel van themagerichte theaterworkshops voor kinderen wordt de essentie van inheemse culturen in korte toneelstukjes uitgewerkt en samengevoegd in een centraal theaterstuk dat voor publiek wordt opgevoerd. En is men moe van het spelen dan zijn er de vertellers die de oorspronkelijke verhalen van de volkeren zullen voordragen.

Artistieke kleur biedt Art Carnivale door een driedaagse kunst, streekproducten en vrijetijdsmarkt, demonstraties door recreatieve ondernemingen, vaartochten op het Schildmeer en een culturele bustocht rondom het Schildmeer. Tel daarbij het feit dat het zomerweer de organisatie bij de opening bepaald niet in de steek heeft gelaten en het succes van Art Carnivale is wel verklaard.

Burgemeester Ten Brink viel de eer te beurt om een bijdrage aan de opening te leveren. Aan het begin van de avond was er een optreden van het Duo Musa dat na muziek van de Pax Jazz Band de voorstelling ‘De Jas’ liet zien. De burgervader liet zich tijdens dat optreden graag verleiden om als onderdeel van de show te fungeren (zie foto).

Parallel met Art Carnivale loopt de Schildweek. Dit zeilevenement, dat nu alweer voor de 68e keer wordt georganiseerd door de Zeilvereniging ‘t Olle Schild Steendam (ZVOSS).

 

schildmeer