Zes ton voor baggerwerk

LOPPERSUM – In de gemeente Loppersum wordt eind deze maand op grote schaal met het baggeren van de gemeentelijke watergangen gestart. Vrijwel alle watergangen binnen de bebouwde kom, die in beheer van de gemeente zijn, worden gebaggerd. Op enkele locaties komt een nieuwe beschoeiing.

Uit een inspectie is gebleken dat het nodig is om de watergangen in de gemeente te baggeren. Het op diepte houden van de watergangen draagt bij aan het beter doorstromen van het water. Bovendien heeft het een positieve invloed op de waterkwaliteit en wordt de doorvaart makkelijker.

Het baggeren betreft de gemeentelijke watergangen binnen de bebouwde kom. Langs het Jaagpad (Fraamklap), de Poortweg (Eenum) en de Oosterburen (Middelstum) worden delen van de beschoeiing vernieuwd.

De baggerwerkzaamheden worden op een duurzame en efficiënte manier uitgevoerd. De baggerspecie wordt verwerkt op weilandpercelen zo dicht mogelijk bij de watergangen. Dat beperkt het aantal transportbewegingen. Daarnaast is sprake van een nuttige toepassing: door het opbrengen van de specie kan de kwaliteit van het perceel verbeteren.

Het ontgraven van de baggerspecie gebeurt vanaf het water met een schuifboot. Deze werkwijze zorgt voor de minste hinder tijdens het verplaatsen van de ene naar de andere watergang. Ook geeft een schuifboot minder geluid dan de traditionele manier van werken met een cutterzuiger.

De werkzaamheden zijn in de loop van 2014 gereed. De uitvoering is in vijf fasen, te beginnen in het westelijk deel van de gemeente. Het geld voor de uitvoering van dit project, een bedrag van zes ton, is in het kader van de artikel 12 status van de gemeente Loppersum door het Rijk beschikbaar gesteld.

De begeleiding van het werk is in handen van Royal Haskoning DHV. Voordat de werkzaamheden starten, komt er per fase een informatieavond. De betrokken inwoners worden daarvoor tijdig uitgenodigd. Actuele informatie is te vinden op www.loppersum.nl/herinrichtingdorpen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s