Het gevaar dat Twitter heet…

De populariteit van Twitter is enorm. De korte berichten worden met miljoenen per dag over de digitale snelweg gestuurd. Hoewel het merendeel van de twitteraars zich wel weet te gedragen, blijft er altijd een kleine groep over die dat kennelijk niet kan. Zij vormen de minderheid die er kennelijk genoegen in schept om anderen in 140 tekens de grond in te boren, met woorden te vertrappen. Als minderwaardig weg te zetten.

Bas is zo iemand die daar last van heeft. Hij krijgt dagelijks onsmakelijke en lafhartige, niets verbloemende berichtjes. En die deelt hij met ons. Niet om zielig over te komen maar om te waarschuwen. Omdat het iedereen kan overkomen.

‘Het is soms verschrikkelijk wat ze je toewensen of aan willen doen. Ze willen me neersteken. Mijn zusje verkrachten om mij te pakken, ons huis in de fik steken en hopen dat ik dood ga aan kanker. Eigenlijk zijn dat nog de meest ‘milde bedreigingen’ die ik de laatste tijd heb gekregen. Ik weet wel wie er achter de dreigtweets zit en die persoon is er ook al over aangesproken. Maar weet je, het is zo gemakkelijk om een nepaccount aan te maken en vervolgens gewoon door te gaan.’

Je zou een jongen als Bas natuurlijk kunnen adviseren om dan maar met Twitter te stoppen. Dat wil hij echter niet. Om de eenvoudige redenen dat hij niet voor de digitale terreur wenst te wijken. Er wordt al een hele tijd gesproken over gedragsregels voor Twitter en de politie heeft inmiddels laten weten niet alles te zullen tolereren wat op dit podium wordt gezet. Want dat het vreselijk uit de klauwen kan lopen blijkt wel uit onderstaande tweets.

bedreiging

Maar ja, hoe pak je dergelijk gedrag aan als er geen duidelijke afspraken liggen wat wel of niet kan. Als iedereen, zoals ook Bas aangeeft, nepaccounts blijft aanmaken om met het getreiter door te kunnen gaan. Wat te doen met jeugdigen die de gevolgen van hun twittergedrag niet kunnen overzien? Geen flauw benul hebben van de risico’s die hun uitlatingen met zich mee kunnen brengen.

Wordt het al tijd voor twitteronderwijs op scholen? Moet er al een lesuur per week aan het gebruik van de social media worden besteed? Zouden ouders en docenten zich eens wat meer moeten verdiepen in dat wat de jeugd van tegenwoordig werkelijk bezig houdt? Zouden ze uberhaupt wel weten hoe hard het leven op straat en de digitale snelweg kan zijn?

Bas: ‘Ik zou het een goed idee vinden om het buitensporige gedrag van sommige twitteraars in de klassen en zeker thuis bespreekbaar te maken. Het is immers een vorm van pestgedrag. En daar hebben we de mond vol van tegenwoordig. Dat willen we toch niet meer? Dan is nu het moment wel aangebroken om dit bij de kop te pakken. Voordat er weer een machinist de schrik van zijn leven krijgt en ouders hun kind verliezen.’

Een gedachte over “Het gevaar dat Twitter heet…

 1. Buitengewoon achterbaks en primair gedrag van dit persoon
  Gezien het vocabulaire een zeer jaloers en onzekere typ, deze Twitter is rijp voor een psycholoog.
  Bas sta er maar boven want dit is ver beneden jouw niveau en negeer alles dat is m.i de beste manier
  Negeren is een degelijk wapen en heeft meer effect dan je denkt, je zet de Twitter op non actief omdat hij z’n gram niet kan halen heel frustrerend voor hem of haar.
  Praat het maar van je af bij je goede vrienden en je ouders.
  Bij weer zo,n naar Twitterbericht denk dan onmiddellijk aan iets wat heel leuk was in je leven , het helpt geloof me.
  sterkte !!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s