De regeltjesneukers van NL

Het was vandaag weer markt bij ons in de stad. Beregezellig, lekker weertje en ook nog eens druk. De marktkooplui hadden weer niks te klagen. Het mooie van al die marktkramen zijn de kooplui. Ze proberen elkaar de loef af te steken met de fraaiste aanbiedingen. En dat doen ze met luide stem. Ik heb een gloeiende hekel aan dat gekakel, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het is een ingebakken traditie en als het je niet bevalt moet je niet naar een markt gaan.

Die traditie zou binnenkort zomaar ten einde kunnen zijn als we de bureaucraten in Den Haag hun gang laten gaan. Een Haagse marktkoopman mag in ieder geval niet meer schreeuwen. Dat mogen alleen standwerkers daar. De gemeente kan het schreeuwen niet verbieden maar de marktmeester heeft wel een stevig gesprek met de koopman in kwestie gevoerd. Hij heeft beloofd zijn waren in het vervolg wat minder luidruchtig aan te zullen prijzen om zijn vergunning niet kwijt te raken.

Het moet ook niet veel gekker worden in het bemoeizieke en burgerlijke Nederland. Waar zijn mijn emigratiepapieren gebleven. Ik moet onderhand kotsen van de regeltjesneukers die zelfs het geschreeuw van marktkooplui aan strenge regelgeving proberen te onderwerpen. Hoezo vrije markt?

Ik voel me onderhand een sinaasappel. Uitgeperst door de bureacratie. Tot de laatste druppel. Maar scheur je mond niet open, die wordt meteen gesnoerd. Ondernemers help je om zeep met zinloze maatregelen. Ondernemers die de Nederlandse economie draaiende moeten houden. Zodat Dijsselbloem straks weer wat zakgeld heeft om in een of andere bodemloze put te kieperen. Stelletje eurofetisjisten.

Het land moet kennelijk kapot gemaakt worden, is het niet linksom dan gaat het wel rechtsom. En zoals ik al eerder heb gezegd, we doen gewoon braaf wat de overheid ons vertelt. En daarmee geven we al die zichzelf vreselijk intelligent vindende ambtenaren een vrijbrief om nog meer van die belachelijke regels te introduceren.

Als ze daar toch over nadenken, dan pleit ik voor een regel die het honden niet toestaat om tussen negen uur in de ochtend en vijf uur in de avond onnodig te blaffen. Muilkorven die hap. En anders een boete. Ik erger me namelijk al wekenlang blauw aan die irritante keffers van een paar deuren verderop.

Wanneer breekt het moment aan dat ze de Nederlanders een boete gaan opleggen omdat ze de hand op de knip houden? Een soort van crisisbelasting? Ik wil niemand op een idee brengen, maar vrees het ergste als ze die kantoordebielen niets beters te doen geven…

Neem van mij aan, de dag is niet ver verwijderd dat we alleen nog binnen de eigen muren mogen schreeuwen. Of moeten we onze partners straks ook een pleister op de mond plakken als ze tijdens een fikse beurt hun hoogtepunt luidkeels willen aankondigen?

4 gedachtes over “De regeltjesneukers van NL

 1. Het item komt niet uit de koker van Davinci maar uit die van Nanko maar dat even ter zijde .

  Opheffingsuitverkoop wat moet je er mee Dirk ??
  Na het overlijden kan je er wellicht nog slaappoeder van malen . Maar ja .. Haagse slaappoeder ? ik weet niet ….of dat wel loopt.

 2. Heel goed Davinci. Schreeuw het maar uit. Komt dat zien mensen! Opheffingsuitverkoop in politiek Den Haag. Twee ambtenaren halen en eentje betalen. Alles moet weg…!!!

 3. Zo, die is weer scherp geschreven zeg. En ja, de overheid is hard op weg om dit land naar de kloten te helpen. En toch blijft het inderdaad vreemd dat we daar niets aan doen. Het allemaal maar slikken. We zouden af en toe best wat van dat zuid europese temperament kunnen gebruiken. Op de barricaden! Rutte oprotten!

 4. Altijd al zo geweest en er zal weinig aan veranderen, maar ja er is natuurlijk geklaagd! Al is het maar door een concurrent die naast zo’n schreeuwlelijk staat.
  Er woonde naast mij een 64-jarige buurvrouw die dacht haar vriend er een plezier mee te doen om tijdens de overbekende beurt een grote smoel op te zetten. Moet kunnen zou je denken maar neen op het matje moest ze komen.
  Het is nu rustig ……………pleisters doen wonderen.
  En dan die honden. In Amsterdam ligt er om de 20 meter wel een drol op de stoep. Geen ambtenaar die uit z’n stoel komt.
  In het Sarphatiepark aldaar mag er aan de linkerkant van het park door de honden gepoept worden en rechts dus niet. Ik bedoel, hoe verzin je het!
  De hond kan niet lezen en de eigenaar kijkt de andere kant op.
  Dit moet door een ambtenaar bedacht zijn dus ze doen echt wel wat hoor!!!
  Maar wanneer er dan toch gecontroleerd moet worden lijkt het mij verstandig om eens de bijstandsfraude i.p.v het schreeuwen op de markten aan te pakken.
  Maar de desbetreffende controle’s daarop kennen we. Ik bedoel, wanneer een Bulgaar er mee weg komt waarom dan niet de (sommige) marktlieden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s