De stomdronken actie van Gijs…

Gijs Lensink is directeur van RTV Noord. Op 19 september was hij dronken. Had 1,9 promille alcohol in zijn bloed en plantte zijn auto tegen een boom langs de Zeijerweg in het Drentse Ter Aard. De meeste mensen lukt het met een dergelijk promillage niet eens meer om rechtop te lopen, laat staan een auto te starten en er mee weg te rijden.

Maar ach, waar maken we ons druk om. Het overkomt de beste wel eens dat hij of zij met een slok op achter het stuur stapt. Ook met vier keer de toegestane hoeveelheid. Of in sommige gevallen zelfs meer. Kennelijk denkt ook de raad van toezicht van RTV Noord dat het allemaal wel meevalt. Men treft namelijk geen arbeidsrechtelijke maatregelen tegen de directeur die nogmaals zijn excuses heeft aangeboden.

Als het aan RTV Noord ligt is de kous hier mee af. De directeur kan zijn werk gewoon uitvoeren. Men spreekt van een ‘ongelukkig voorval, een stomme gebeurtenis.’ Ja, stom kun je het inderdaad noemen. Maar ongelukkig? Als je met een dergelijke hoeveelheid alcohol in je lichaam in een auto stapt neem je bewust het risico dat er ongelukken kunnen gebeuren. Dan is je vierwieler een dodelijk wapen die je niet onder controle hebt. Speel je met andermans leven. Het feit dat er geen anderen bij het ongeval betrokken zijn geweest doet daar niks aan af. Lensink mag eenvoudigweg van stom geluk spreken dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Als je de boom en zijn totaal vernielde bolide tenminste niet meetelt.

Zelf vindt de Drent het een hele slechte actie, niet passend bij zijn publieke functie en de verantwoordelijkheid die hij wil dragen voor RTV Noord. En dus zou hij eigenlijk zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zijn functie neerleggen? Nee, zegt men bij RTV Noord. Er is een indringend gesprek met de zondaar gevoerd en daarbij is het vermanende vingertje in de lucht gestoken. ‘Foei Gijs, dat mag je niet weer doen.’

Stomdronken achter het stuur zitten en dan zeggen dat het niet bij je functie past. Bij welke functie past zoiets wel dan? Wat zou men bijvoorbeeld gedaan hebben als een van de journalisten iets dergelijks was overkomen. Zouden zij er ook met een goed gesprek van af komen? Of hun biezen kunnen pakken? Onder de bijna 700.000 werklozen zitten immers nuchtere mensen genoeg die hun werk zo kunnen overnemen.

En ondertussen steekt een deel van het journaille de loftrompet af over de zender. Vinden ze het respectvol dat RTV Noord het heeft aangedurfd melding van het voorval te maken. Dat noemen ze dan onafhankelijke journalistiek bedrijven. Je kunt het ook damage-control noemen. Gooi het in de publiciteit en voorkom dat de onvergeeflijke actie meer wordt dan het is. Trek snel het boetekleed aan en hoop dat je er mee weg komt.

Het Openbaar Ministerie heeft in ieder geval besloten Lensink te vervolgen. Ik ben benieuwd wat zij van het voorval vinden. Of men ook zegt dat de directeur van geluk mag spreken dat zijn onbezonnen actie zonder grote gevolgen is gebleven. Of ook zij slechts een waarschuwend vingertje in de lucht steken na een indringend gesprek over verantwoordelijkheid, plichtsbesef en het bekleden van een voorbeeldfunctie.

Waarschijnlijk komt Lensink er van af met een waarschuwing, een voorwaardelijke rijontzegging en een boete die hij lachend uit zijn achterzak tevoorschijn haalt. Misschien wel declareert uit een of ander potje van de zwaar gesubsidieerde omroep die hem betaalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s