Boodschap van een ‘gefrustreerde’ burger

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het is al bijna vijf jaar geleden dat er een aanslag op onze toenmalige koningin werd gepleegd. Kunt u het zich nog herinneren? Het hele land sprak er schande van. De terrorist zou levenslang moeten krijgen. Zijn misdaad? Erwin Lensink, toen 29 jaar, had op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de gouden koets gegooid.

Nou vraag ik u. Hoeveel schade kan een waxinelichthouder aanrichten. Niet alleen aan de koets van Beatrix, maar ook aan de lakeien. Probeert u zich daar eens een voorstelling van te maken. Zullen we het even naar het nivo van de doorsnee burger terugbrengen? Als iemand zo’n ding naar mijn auto gooit, denkt u dat de gendarmerie dan was komen kijken? Vergeet het maar. Voor dergelijke onbenulligheden draven ze echt niet op. En de kans dat de dader bijna twee jaar in voorlopige hechtenis had moeten doorbrengen? Die mag u ook op de buik schrijven.

Wat er ook precies door Lensink is gezegd en gedaan, het blijft wat mij betreft geen rechtvaardiging voor een dergelijk lange straf. Hij heeft toen gewoon de pech gehad dat het om de koningin ging.

Het is eigenlijk ronduit eng dat je in Nederland bijna twee jaar opgesloten kunt worden voor het gooien met een waxinelichthouder. En dat terwijl er dagelijks beduidend zwaardere misdaden worden gepleegd. Zonder enige scrupules en gek genoeg zonder enige vorm van straf. Maar ja, dat is dan ook tegen simpele burgers gericht. Die kun je ongestraft van alles in de schoenen schuiven. Dat mag kennelijk in ons ruimdenkend landje.

De verhoudingen lijken me een beetje zoek. Is het de angst voor het onbekende? Durft onze rechtsstaat het niet aan om internetcriminelen de oren te wassen? Worden slachtoffers van stalking wel serieus genomen? Het is te triest voor woorden dat we inmiddels in een land leven dat taken als bewaking van het recht en veiligheid schromelijk heeft verwaarloosd. In mijn ogen zelfs te grabbel heeft gegooid. 

Ik vraag me af wat een rechter denkt als hij of zij weer zo’n gefrustreerd, snel op de tenen getrapt burgertje voorbij ziet komen. Als men het dossier openslaat en de wenkbrauwen optrekt bij het zien van meer vuiligheid dan er in een varkensstal past. Allemaal het werk van een zwaar gefrustreerd personage dat geen echt leven lijkt te hebben. Een parasiet die telkens een nieuwe gastheer zoekt om diens levensvreugd tot de laatste druppel uit het lichaam weg te treiteren.

Uit eerdere verhalen op het internet blijkt dat de rechterlijke macht stalking wel degelijk serieus schijnt te nemen. Vindt u het erg als ik daar vraagtekens bij zet? Na drie jaar heb ik, en met mij een collega-journalist, namelijk redenen voldoende om die argwaan kracht bij te zetten. We mogen ons binnenkort vast weer verheugen op een nieuwe bak vol digitale bagger die zijn weerga niet kent.

Misschien is er iemand die de persoon in kwestie duidelijk kan maken dat niet mijn collega en ik, maar zij degene is die zich in een meer dan normale belangstelling van justitie mag verheugen. En wellicht dat Slachtofferhulp ons even kan uitleggen waarom zij de dame in kwestie hebben geadviseerd te blijven publiceren? Dat is namelijk wat ze roept. Zoals ze ook zegt dat haar een baan bij de politie is aangeboden…

We hebben nog een boodschap. De radiostilte die ik een collega van mij ons zelf hadden opgelegd is voorbij dames en heren van het alomvattende wettelijke gezag. Voor de tijd die u nog nodig denkt te hebben om weer eens daadkrachtig op te treden hebben we al een zinvolle invulling gevonden. En maakt u zich vooral geen zorgen, met waxinelichthouders gaan we in ieder geval niet gooien. Dat levert je namelijk zomaar twee jaar gevangenis op in dit land. Er zijn meer wegen die je naar een te bereiken doel kunnen leiden. Wij zullen die wegen vinden. Dat doen we het liefst met hulp van mensen die er voor doorgeleerd hebben. Maar als het niet anders kan….

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s