De complotten van Tante P…

Al van verbazing van uw stoel gevallen? Laten we het niet hopen. Zo schokkend is het ook niet dat mijn weblog even offline is geweest. Een tijdelijke maatregel. Om even wat dingen op een rijtje te kunnen zetten. De radiostilte is mij door sommigen niet in dank afgenomen. Omdat ze me namelijk niet konden controleren. En degene die dat wel dachten te kunnen doen zitten bronnen aan te boren die uit hun nek kletsen of zich op zijn minst verkeerd hebben laten informeren.

Hoe dan ook, ik hou niet zo van natrappen en had het liefst alle berichten genegeerd die tijdens mijn ‘afwezigheid’ zijn verschenen. Berichten waarin telkens weer naar mij wordt verwezen. Het kan heel lang duren alvorens mensen mij zo ver hebben gekregen dat er een ‘point of no return’ is bereikt. Sterker nog, het lukt de meesten niet eens om me überhaupt over die denkbeeldige lijn te duwen.

Er is echter eentje die nadrukkelijk vraagt om een aanpak die ik, en anderen met mij, normaliter als verwerpelijk terzijde schuif. Ze kan al enige tijd op meer dan een warme belangstelling rekenen. Omdat ze complotten bedenkt waar de honden geen brood van lusten. Omdat ze in haar verwarde brein alleen maar kwade geniussen ziet die haar kapot willen maken. Omdat ze je met het grootste gemak associeert met lieden die notabene door haar toedoen in je mailbox opduiken. Figuren waarvan sommigen nog altijd geloven dat er vroeg of laat een zwevend tapijt op Schiphol zal landen.

Een poging wagen om haar te stoppen heeft geen enkele zin. Hieronder een deel van het schrijven dat ze in eerste instantie van mij heeft gekregen. Om een einde te maken aan de tsunami aan email-verkeer met namen in cc en bcc die mij helemaal niets zeiden. Haar te bewegen mij niet aan zaken te koppelen waar ik niets van wist of wilde weten. Omdat haar ellenlange epistels steeds meer tekenen van verwardheid begonnen te vertonen.

Ook uw uitlatingen over mij via internet, email, telefoon, blogs, twitter, forums, van uzelf, derden of aan instanties dient u te staken. Constateringen hiervan worden aangemerkt als belaging en belemmering van mijn persoonlijke levenssfeer en zullen per geval aan de politie worden doorgegeven. Het moet gewoon afgelopen zijn.

Haar reactie was ronduit lachwekkend. Ze noemde de aanzegging een ‘terreurbrief.’ Alsof zij de aangewezen persoon is om daar een oordeel over te kunnen vellen. Laat me niet lachen zeg… En ondertussen gaat ze onverdroten door met haar idiote gedrag terwijl anderen haar naam nergens mogen noemen…

Wat voor de een geldt legt tante P. klakkeloos naast zich neer. Eigenlijk hoop ik dat ze mij ook zo’n ‘dwangbevel’ stuurt. Dan is er tenminste iets waarmee je haar om de oren kunt meppen…

Maar goed, de term verward is voor wat betreft P. zwak uitgedrukt. Ze is al eens door de politie van Middelburg uitgenodigd voor een goed gesprek. En kreeg naderhand het etiket ‘paranoïde’ opgeplakt. Iemand die kennelijk veel meer mensen lastig valt. Tante legt dat uiteraard anders uit. Zegt onderzoek te doen. Zelfs voor de politie. Rept over bescherming door het wettelijk gezag en beweert dat mensen geen aangifte tegen haar mogen doen omdat dit als stalking aan haar adres uitgelegd zal worden… Zegt dat niet zij maar anderen voor maatschappelijke overlast zorgen.

De rechtbank heeft zich in iets vriendelijkere bewoordingen over P. uitgelaten. Men neemt de term paranoïde niet in de mond maar weigert de Zeeuwse om ‘gezondheidsredenen’ te vervolgen. Daar denk ik iets van. Sterker nog, ben het er zelfs niet mee eens. Op schriftelijk ingediende klachten omtrent die uitspraak heeft men tot nu toe verzuimd te reageren. Tja, dan kun je je afvragen of je de dame in kwestie met haar eigen wapens moet bestrijden. We kunnen ons immers redelijk gemakkelijk achter een verminderde geestestoestand verschuilen. Die indruk wordt in ieder geval bij justitie gewekt.

Al een beetje nieuwsgierig geworden wie tante P. is? De dame zegt vele dingen te zijn, waaronder journalist. Overigens wel eentje met een spirituele inslag. Op een van haar weblogs omschrijft ze zichzelf als fan van Jezus, spiritueel numeroloog, tarottist (kaartlegger) en gecertificeerd job- en ondernemerscoach. Iemand die je helpt bij de fascinerende zoektocht naar jezelf, je bestemming en het waarmaken van je dromen. Nou, als u het mij vraagt is ze zelf nog steeds zoekende.

Ze schrijft dat het een lieve lust is. Eerst was er een blog, maar dat verdween. Ook een twitteraccount van de zichzelf ‘miljoenenvrouw’ noemende warhoofd raakte uit beeld. Maar ach, in de vergaarbak vol onzin die Twitter heet ligt altijd wel een nieuwe identiteit op je te wachten en dus is mevrouw weer terug. Bloedrood en in vijftig tinten. Evenveel als de erotische grijze variant, maar inhoudelijk vele malen slechter geschreven. En daar heeft ze ook maar weer een blog aan gekoppeld. Vol verhalen waar sprookjesschrijver Hans Christian Andersen een moord voor zou plegen. Of is dat een ietwat ongelukkige uitdrukking voor iemand die zich in bedtime stories heeft bekwaamd? Overigens moet je erg voorzichtig zijn met de koppeling van een account en blog aan een bepaald persoon. In een wereld vol internetdwazen als tante P. is identiteitsdiefstal namelijk geen uitzondering en hacken uitgeroepen tot volkssport nummer één.

Zou het kunnen zijn dat er in de spirituele wereld weinig eer valt te behalen? Dat de kaarten haar destijds hebben verteld om de pijlen op andere zaken te richten?  Nou, dat heeft ze gedaan. En daar heeft tante P. het maar druk mee. Ze komt over als een hulpvaardige Samaritaan, strooit ondertussen een niet aflatende stroom belachelijke berichten over het web uit en haalt naar alles en iedereen uit.

Dat de dame in kwestie niet helemaal zuiver op de graat is wordt snel duidelijk als je haar schrijfsels bekijkt. Ze rept bijvoorbeeld over mogelijke geheime relaties en niet bestaande onderzoeken van ’Groninger misdaadjournalisten’ die ineens belangstelling voor haar spiritueel blog blijken te hebben. En dat is geen toeval. Nee, die moeten wel gestuurd zijn…

Zou er wellicht een piepkleine mogelijkheid bestaan dat er ergens in dat spinnenweb op haar schouders een lampje gaat branden? Dat mensen haar observeren om te kijken wat ze allemaal uitspookt?  Dat er naar mogelijkheden wordt gezocht om dit verloren schaap uit haar paranoïde gedachtewereld te ‘redden’ voordat haar naam ook op de wachtlijst voor psychiatrische hulp terug is te vinden?

Weet je wat tante? We gaan je verblijden met een dosis geheimzinnigheid. Eens kijken of je die met behulp van je tarotkaarten kunt ontrafelen. Je bent ongetwijfeld bekend met het fenomeen nep-twitteraccounts. Nou, daar komt ie dan. Je wordt door een aantal mensen in de gaten gehouden. Er is geen bericht van jou dat hen ontgaat. Waar dan ook of met wie dan ook. En ja, er wordt gewerkt aan het uitpluizen van je verwarde leven.

Kijk nog maar eens goed rond binnen je kennissenkring op het internet. Weet je zeker dat je ze allemaal blindelings kunt vertrouwen? Heb je er wel eens aan gedacht dat er momenteel iemand zou kunnen zijn die zich tot op het bot zit te verkneukelen? Iemand waarvan jij denkt dat die je nooit zou beduvelen? Je achter je rug om belachelijk maakt en alle wetenswaardigheden aan derden doorspeelt? Leg ze allemaal nog eens op een weegschaal. En hou daarbij in gedachten dat je grootste vriend morgen zomaar je ergste vijand kan zijn.

En de politie? Die lijkt het allemaal normaal te vinden. Zwijgt als het graf. Zegt nog wel dat de zaak wat hen betreft afgesloten is. Dat er desnoods nog een keer aangifte opgemaakt kan worden. Waar dan waarschijnlijk ook weer niets mee gedaan zal worden. Dat we het dus eigenlijk zelf maar moeten uitzoeken. Het vertrouwen in de overheid is al niet bijster groot. Een dergelijk schofferende reactie verwacht je echter niet van onze wetshandhavers. Die gewoon hun werk moeten doen. En als dat niet bevalt wordt het tijd voor een andere baan. Als we er helemaal naast zitten horen we dat graag. Het bureau in Middelburg wordt bij dezen van harte uitgenodigd om mij van het tegendeel te overtuigen. Het kan toch niet zo zijn dat we in ons kikkerlandje maar voor eigen rechter gaan spelen omdat sommige dingen de gezagsdragers boven de pet dreigt te groeien.

Wat tante P. allemaal doet en vooral niet kan laten grenst aan klinische paranoia, daar ben niet alleen ik van overtuigd. Al durven sommigen het niet ruiterlijk toe te geven. Nog niet… En voor je weer begint te roeptoeteren, wat nu volgt is geen dreigement of belofte. Het is een welgemeend advies. Hou op met die poppenkast. Ga een eigen leven leiden. Voor het te laat is en er werkelijk een kwade genius op je pad komt die je van je waanvoorstellingen bevrijdt…

Bovenstaand verhaal verscheen reeds enkele jaren geleden. Om aan te geven hoe lang dit al sleept en dat de situatie nog geen spat is veranderd. 

8 gedachtes over “De complotten van Tante P…

 1. Het probleem in NL is dat er geen rechtspraak is in geval van: de weg kwijt…. psychisch niet in order……
  In USA is het zo als je je bewust bent van je daden, ben je aansprakelijk!
  Niks ontoerekingsvatbaar, als je het verschil weet en je bent je bewust van je daden ben je gewoon aansprakelijk!

  Echter hier gaat het over cyberstalking en geen direct fysiek geweld, alleen geestelijke mishandeing en daar kan justitie niets mee!
  Ergo…. er moet een nieuwe wet komen!

  • @ paulien 😦 als je je bewust bent van je daden, ben je aansprakelijk !! )
   Maar dat is in ons landje toch ook zo ? Wanneer je onbewust van je daden bent dan je Toch ontoerekeningsvatbaar toch ..of mis ik wat ?

  • Nee je mist niets. Ik denk dat je mijn tekst verkeerd hebt begrepen.
   Dat is precies wat ik bedoel, alleen wordt er in het geval (cyber)stalking weinig aan gedaan in Nederland.
   Justitie zegt: geestelijke afwijking, wij kunnen niets!
   De zieke persoon is echter WEL aanprakelijk als het bewust gedaan wordt, dus waarom wordt daar niets aangedaan?
   Dus daarom maar een nieuwe wet waarin men iemand een (tijdelijk) internetverbod kan geven.

 2. Ik ben dan wel heel erg benieuwd naar de officiele rechtsspraak en dat hoeft niet online!
  Is ook voor mij en veel anderen van belang!
  Noem dan maar man en paard!

 3. Een antipersoonlijke persoonlijkheid wordt gekenmerkt door destructief, impulsief gedrag dat vaak gevoelens en rechten van anderen negeert. Mensen met deze stoornis hebben vaak een matige frustratietolerantie en weinig of geen schuldgevoel. Ze kunnen problemen met relaties ervaren en komen vaak in aanraking met de politie.

 4. Het zal je maar gebeuren !!
  Mensen die een beroep op waanideeën doen is niet mee te communiceren, het lijkt of dit soort de hele dag aan de hasj zitten en wellicht heb ik hier een punt .
  Zelfs een zwaar middel als negeren helpt niet want dan zoeken ze het zelf op,
  Ik durf aan te nemen dat ze ooit een gooi heeft gedaan naar een studie psychologie maar dat dit ruim ” een brug ” te ver was , dan maar de tarotkaarten, en met Jezus scoor je ook wel .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s