De waarde van de vrijheid

Mensen hebben er geen idee van in welke vrijheid ze leven en al helemaal niet hoe ze er mee om moeten gaan. Het is iets waar ze gewoon niet bij stilstaan. Ze kennen de waarde er van niet. Totdat….

Ik zit met mijn laptop op schoot aan mijn volgende blogverhaal te werken als mijn vrouw van boven komt. Ze zegt van alles tegen mij. Ik luister maar half. Ben in gedachten verzonken. Had ik beter niet kunnen doen, maar goed. Wat ze allemaal zei zou ik niet kunnen herhalen. Het is mijn oor wel binnengedrongen, maar werd niet opgeslagen. De deur slaat dicht. Snel een slok koffie en dan weer verder met mijn hersenspinselen.

Ineens begint het te rommelen in mijn maag. Toch weer teveel koffie gehad. Ondanks alle waarschuwingen dat mijn darmflora daar niet op berekend is. Snel even het concept-verhaal opslaan en rap naar het toilet. Uit de krantenbak gris ik de laatste editie van de krant en dan ren ik naar de gang, want de druk neemt toe. Als ik op mijn gat zit, schrik ik me rot. Ik ben vergeten de achterdeur op slot te doen. Iedereen kan zo naar binnen sjokken, ongemerkt iets weghalen en wegsluipen terwijl ik mijn darmen zit op te schonen.

Het idee van een ongewenste indringer spreekt mij niet aan. Afknijpen die hap en eerst voor de eigen veiligheid zorgen. Met een hand hou ik mijn broek op en ga rechtop staan. Probeer ik althans, want even later lig ik languit op mijn snuit. Ik knal met mijn hoofd tegen de deur. Enigszins versuft probeer ik op te krabbelen. Ik voel dat zich op mijn voorhoofd een behoorlijke bult begint te vormen. Als ik weer bij mijn positieven ben, kom ik er tot mijn schrik achter dat de wc-deur niet meer open wil. Hij geeft geen krimp. Godsamme, ook dat nog.

Daar zit je dan. Geen enkele uitweg. Gevangen in een kamertje waar het niet bepaald lekkerder gaat ruiken naarmate je er langer verblijft. Er is niemand die me kan helpen, want ik ben alleen thuis. Nou ja, dan maar gewoon mijn behoefte doen, wat vaker op de spuitbus drukken en de krant uitlezen. Niets nieuws onder de zon. Ook niet in een damesblad dat in het toilet ligt. Tjongejonge zeg, waar zij zich niet allemaal druk over maken. Daar krijg je alleen al buikkrampen van.

Op een gegeven moment ben ik klaar. Ik wil mijn dagelijkse dingen weer kunnen doen. Dat zal voorlopig echter niet lukken. Er rest me niets anders dan wachten tot mijn vrouw weer thuis zal komen. Maar ja, waar was ze heen gegaan. Verdorie, had ik nou toch maar beter geluisterd.

Na een poosje hoor ik iemand de achterdeur openen. Shit, nu zul je het hebben. Iemand heeft ontdekt dat er wat te halen valt. Mijn laptop staat immers prominent in de kamer. Oh lieve god, onze nieuwe televisie. Ook geen al te grote klus om die van de kast te tillen. Wat moet ik doen? Gewoon hard op de deur bonken in de hoop dat de inbreker zal schrikken? Het is veel waarschijnlijker dat hij in lachen zal uitbarsten. Wat zou die kluns daar in het toilet nu kunnen uitrichten. Hij had zichzelf immers opgesloten.

Een lichte vorm van paniek maakt zich van mij meester. Onnodig, want er is geen sprake van inbraak. Mijn vrouw laat merken dat ze terug is. ,,Waar zit je?’, vraagt ze zich hardop af. ,,Op de wc en ik kan er niet meer uit’’, luidt mijn antwoord. Het kost wat moeite, maar uiteindelijk heb ik m’n vrijheid terug.

Al met al heeft mijn ellende maar een half uurtje geduurd. Voor mijn gevoel was het een eeuwigheid. Ik neem weer plaats op de bank, roep mijn verhaal op en besluit het meteen weg te gooien. Ik ga een verhaal maken over de vrijheid. Zal me weinig moeite kosten. ,,Wil je nog koffie?’’, zegt mijn vrouw. ,,Nee, alsjeblieft niet zeg.’’

Een gedachte over “De waarde van de vrijheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s