Bidden met bits en bytes…

Niemand schijnt er tegenwoordig meer zonder te kunnen. In elk huishouden is wel een beeldscherm te vinden. Sterker nog, nu ik er even over nadenk staan er bij ons in huis zelfs vijf. Het meest opvallende aan dit feit is dat al het maatschappelijke verkeer zich tegenwoordig middels bits en bytes op het internet afspeelt.

Waarom ik hier opeens mee aan kom zetten? Ik zag de postbode voorbij glijden. Soms denk ik wel eens dat, met al dat elektronische postverkeer van tegenwoordig, er nog maar een periode per jaar is dat deze nieuwsbrenger op de been houdt. Sterker nog, als er een lijst met bedreigde beroepen zou bestaan kan de postbode er zo op. Hij dreigt uit te sterven.

Alles gaat tegenwoordig via het internet. We doen er onze bankzaken, winkelen er en delen er onze meest intieme ontboezemingen met anderen. Zelfs het ongeboren kind maakt, zonder er zelf invloed op uit te kunnen oefenen,  deel uit van de worldwideweb-community. De eerste harttonen van het kind worden op Facebook of in een filmpje op Youtube gegooid. De emotionele reacties daarop leven niet. Ze worden vertaald in bits en bytes.

Hoe goedbedoeld ook, er is niks menselijks aan. Je mist de echte emotie. De gelaatsuitdrukking, lichaamstaal, uitstraling van de ogen en de klank van de stem van aanstaande ouders en grootouders. Ze blijven onzichtbaar achter het beeldscherm verborgen.

De afgelopen week viel me iets op dat ook met de onstuitbare opmars van de emotieloze spreekbuis heeft te maken. Het ging over een kerk die er alles aan deed om de gelovigen naar binnen te krijgen. Om te zorgen dat iedereen de dienst goed kon volgen, was besloten een beamer op te stellen. Toch mooi van de betreffende dominee.

Iets wat ik minder fraai van hem vond, was dat hij kaartjes bij de ingang ging verkopen. De man was het zat dat mensen alleen maar tijdens bijzondere dagen aan kerkbezoek deden. Hij besloot geld te vragen voor een zitplaats in het godshuis. Dat zou al die schijnheiligen wel leren.

Gelukkig krijgen ze er wel iets voor terug. In de toekomst hoeven de kerkgangers namelijk niet meer in een bijbel of gezangboek naar teksten te zoeken. Het gemak dient de mens en God. Zalig zijn degenen die een beeldscherm hebben en ook nog met het internet overweg kunnen.

Het is nu nog wachten op een heiligverklaring van het scherm en het presenteren van de website http://www.onzelieveheer.com. Dan hoeven we niet eens meer te bidden maar kunnen we volstaan met het sturen van een mailtje.

Een gedachte over “Bidden met bits en bytes…

  1. De wapperende vlaggen en draaiende molentjes in de wind geven Tibet iets authentieks.
    Dichterbij de hemel en/of God kun je daar hoog in de bergen bijna niet zijn.

    Bidden m.b.v. de internet cloud blijft dan een surrogaat.

    Zonnige zondaggroet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s