Het geloof van de gelovigen…

Gelovigen denken dat ze een monopolie op de waarheid hebben. Ook zij zijn niet zelden het mikpunt van door cabaretiers gemaakte grappen. En als de dag gekomen is dat dit niet meer kan, krijgen we hele enge toestanden. Zeg maar rustig een dictatuur.

Dat het geloof het regelmatig moet ontgelden, zal niemand verbazen. Gelovigen vinden dat niet leuk. Ze zijn van mening dat je overal open voor moet staan. Ook voor het bovennatuurlijke dus. En we moeten respect hebben voor andermans mening. Die van hun dus. Daar maak je geen grappen over.

Ik wil best andermans mening respecteren, maar simpel is het niet. En bovendien onredelijk. Ik heb bijvoorbeeld een hele andere levensbeschouwing dan de man die ik bijna elke zondag biddend langs mijn huis zie lopen. Op weg naar de moskee, op weg naar Allah.

En wie is die godvrezende meneer dan wel niet dat hij mij zijn mening zou mogen opdringen? Ik voel ook geen enkele behoefte om hem mijn standpunten door de strot te duwen.

Even voor de duidelijkheid. Natuurlijk weet ik me wel te gedragen als ik ergens te gast ben waar andere normen en waarden gelden dan bij mij thuis. Zoiets heet respect hebben. Mag ik dat dan ook verwachten  als ik onder mijn eigen dakpannen besluit om eens flink de spot te drijven met de moskeegangers in mijn woonwijk. Om mijn denkbeelden vervolgens hier te publiceren? Moet ik toch zelf weten?

Gelovigen begrijpen dat niet of willen het niet begrijpen. Ergens is dat wel logisch. Ze denken immers een monopolie op de waarheid te hebben. En aan de regels van die waarheid mag niet getornd worden. Zeker niet door minderwaardige mensen als ik die deze waarheid niet erkennen.

Ik ben vaak bij mezelf te rade gegaan of ik ergens een monopolie op de waarheid denk te hebben. Ik heb gelukkig nog niets van een dergelijke houding kunnen ontdekken. Mijn werkelijkheid en waarheden kunnen elke dag bijgesteld worden.

Zolang ik consequent blijf in mijn methodes van onderzoeken en verwerken van mij gepresenteerde nieuwe informatie is er altijd de mogelijkheid voor verandering van mijn standpunten. Ik denk dat de discussie op dit blog een stuk interessanter zou worden als het reagerende lezers zou lukken hun eventuele monopolies op de waarheid volledig los te laten. Al was het maar voor de duur van de discussie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s