Hete Zeeuwse herfst

Monica P. uit Middelburg zit zeker nog tot het einde van dit jaar in Emergis Kloetinghe. Een instelling voor mensen die, om het voorzichtig uit te drukken, de weg een beetje kwijt zijn. De mogelijkheid bestaat zelfs dat haar onvrijwillige verblijf aldaar verlengd wordt als dit nodig wordt geacht. De 48-jarige heeft zich volgens de rechtbank in de Zeeuwse plaats de laatste jaren schuldig gemaakt aan stelselmatige belaging, stalking, het plegen van inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en het aantasten van mijn goede naam en eer en die van mijn collega Karin Rixt.

‘Ik krijg dit soort zaken wel vaker onder ogen. Het lijkt wel of er de laatste jaren steeds meer verwarde mensen in de maatschappij rondlopen’, vertelde de officier van justitie tijdens de openbare behandeling van de zaak P. in het fraaie Middelburg. Hij wilde de kwestie eindelijk afronden en daar was ik uiteraard erg blij mee.

Met in het achterhoofd de man die enkele jaren geleden een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, vervolgens een jaar in voorarrest zat en zelfs met TBS werd bedreigd, zou het toch een peulenschilletje moeten zijn om Monica P. veroordeeld te krijgen.

De genoemde feiten werden als wettelijk en overtuigend bewezen bestempeld. ‘Mevrouw heeft dit stelselmatig, welbewust en met opzet gedaan, ondanks een schriftelijk verzoek van de slachtoffers om er mee te stoppen’, aldus de officier.

De grote vraag was volgens hem wat je met iemand moet die haar eigen advocaat op straat had gezet omdat hij weigerde contactverboden door te sturen. Die vervolgens het verbod kreeg om naar de zitting te komen. Iets wat ze zelf overigens ook niet deed. Ze liet opnieuw verstek gaan. Voor de derde keer op rij…..

Wat moet je met een afgedwaald schaap dat geen vertrouwen heeft in het oordeel van een psycholoog en een psychiater. Beiden hadden haar het etiket ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ opgeplakt, maar Monica P. diende een klacht tegen het duo in bij het medisch tuchtcollege. Ze verweet hen ondeskundigheid. Monica wilde een transcultureel onderzoek. Uitgevoerd door mensen die wel weten hoe iemand van Italiaanse afkomst in elkaar steekt. Mensen die haar wel zouden begrijpen. Haar verzoek werd, hoe verrassend, afgewezen..

Ergens in mijn achterhoofd hoorde ik gezang. Hosanna, na vier jaar zou er eindelijk een punt achter deze langslepende, dodelijk vermoeiende kwestie gezet kunnen worden. De vraagtekens doken aan de Kousteensedijk echter bijna net zo snel op als Pokemon’s op een smartphone.

De twijfels werden in een kort tijdsbestek weggenomen. Ondanks de bewezenverklaringen wordt Monica P. namelijk niet strafrechterlijk vervolgd. Volgens de rapporten denkt en handelt ze vanuit haar psychotische toestand. Volledig ontoerekeningsvatbaar dus. Verdere behandeling in Emergis Kloetinghe blijft gewenst, maar het opleggen van een TBS-maatregel ging de rechtbank te ver.

Had ze me maar een waxinelichthouder naar het hoofd gegooid. Ik was gelijk een profvoetballer met veel misbaar naar de grond gegaan en had alles uit de kast gehaald om mensen te doen geloven dat ik bijna was vermoord.

Alle feiten bewezen, de verdachte dus gewoon schuldig maar niet strafbaar omdat ze niet weet wat ze doet. De woorden galmen ver na de zitting nog na in mijn hoofd. Ja, men gaat wel kijken of ze het internetgedrag van Monica P. wat kunnen temperen. Daarvoor moet men in overleg met Emergis.

En ja, mocht Zeeuws meisje zich opnieuw aan een strafbaar feit bezondigen, dan kan er uiteraard altijd weer aangifte worden gedaan. Van welk strafbaar feit dan? Gooien met iets anders dan een waxinelichthouder? En waarom zouden we daar aangifte van doen? Wat is de toegevoegde waarde daarvan? Ze is immers geestelijk ontspoord…

Ik was verbouwereerd, teleurgesteld, gefrustreerd en heb dat laten blijken ook. Daar heeft men in Middelburg dan wel weer alle begrip voor. ‘Maar ja, zo zit de rechtspraak in Nederland nou eenmaal in elkaar’, zei de politierechter quasi verontschuldigend.

De woorden die hij daarna tot mij sprak, klinken me vierhonderd kilometer verder noordwaarts nog steeds als een allerbelabberdst uitgevoerde sonate in de oren. ‘U bent van ver gekomen, maak er een mooie dag van. Het is zomer in Zeeland.’

Ik heb Zeeland in ijltempo de rug toegekeerd. Ben in vliegende vaart richting huis gereden. En heb mezelf een ding voorgenomen. In Middelburg mogen ze dan klaar zijn met de zaak Monica P., maar ik ben dat nog niet. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.

De zomer in Zeeland zou nog wel eens gevolgd kunnen worden door een hete Zeeuwse herfst. Eentje die de geboren profeet, herschrijver van de Bijbel en het zichzelf Vredesprojectmanager van de EU noemende warhoofd zich nog lang zal heugen.

Monica P, Ik weet sinds 19 juli van dit jaar veel meer van jou dan je lief is. En ik zal niet schromen om dat tegen je te gebruiken. Ik weet waar je verblijft en wat je nabije toekomst gaat worden. En of het nu wel of niet tot je doordringt, zo lang jij bezig blijft met het besmeuren van mijn goede naam en eer zul je mij op je pad vinden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s