Curacao, paradijs vol contrasten…

blog1We hebben er maanden naar uitgekeken, maar eindelijk is het dan zo ver. Het avontuur lonkt. Het is de eerste keer dat we in plaats van een uurtje of vier ineens meer dan negen uur gaan vliegen. Naar Curacao om precies te zijn. Wel even wat anders dan de Turkse Riviera of de Griekse eilanden. Het wordt een vakantie van mislukte pintransacties, paradijselijke stranden, wanhopige blikken, een overdreven duidelijk articulerende reisgids, snorkel-overuren, overdadige bergen Italiaans ijs, het immer gezellige samenzijn met Ad en Juliette uit het Zeeuwse Middelburg en een jetlag die een week nadreunt.

De koffers staan al een week op onze logeerkamer. Stukje bij beetje worden de spullen er in gekieperd die we nodig denken te hebben. Op zondag 27 augustus konden we ze in de auto kieperen. Het is namelijk voor het eerst dat we zelf naar Schiphol rijden. We besluiten niet op de resultaten van F1-rijder Max Verstappen in Spa Francorchamps te wachten, want die zal wel weer pech krijgen….. Vooruitziende blik? Na acht ronden ligt ie inderdaad uit de race, maar zijn wij al een eind op weg.

Ergens halverwege de polder een berichtje van Ad en Juliette. Zij zijn de aanstichters van onze vliegavonturen en al op Curacao geweest. Verslaafd geraakt aan het eiland en weer terug willen. ‘Het gaat jullie ook overkomen’, vertelt Juliette in een van de vele whatsappjes die aan de reis vooraf gaan. We zullen zien…

De zondagnacht brengen we door in het A4 Van der Valk-hotel op een steenworp afstand van Schiphol. Moeten we vaker doen, want het geeft wel een heerlijk ontspannen gevoel. Na een prima maaltijd in het A4-restaurant De Brug ‘plunderen’ we de bar van het hotel en duiken ons bed in. Het zal vroeg dag worden…

Het is maandagmorgen 29 augustus. De dag dat we dan eindelijk naar Curacao gaan. Eerst nog even ontbijten in het hotel. Een niet al te uitgeslapen dame vertelt ons dat we de cameraspullen niet achter ons aan mogen slepen de eetzaal in. Als we haar duidelijk maken dat de inhoud van de reistas meer waard is dan de verdiensten die zij in enkele maanden op haar bankrekening krijgt bijgeschreven en ze ook geen bewaking wil regelen, geeft ze toe. Ad en ik kunnen wat dat betreft erg duidelijk (lees: direct) en overtuigend zijn.

Na het ontbijt brengen we de auto’s naar de stalling in Nieuw Vennep. Aardige mensen waar Ad en Juliette al ervaring mee hebben opgedaan. De bolides staan veilig opgeborgen in en kassencomplex en we reizen met een dikke Duitse auto naar het vliegveld. Nog even snel een fotootje maken bij de vertrekhal, Ad voorzien van een stel oordoppen omdat hij zijn eigen in de auto heeft laten liggen, een poging doen om mijn telefoon kwijt te raken en dan kunnen we eindelijk vertrekken.

Meer dan negen uur vliegen. Als je bedenkt dat je in die tijd de Atlantische Oceaan oversteekt en ergens in Zuid-Amerika moet uitkomen, ga je toch even de wenkbrauwen fronsen. Dat heeft overigens alles te maken met het bijna opgevouwen zitten in een vlucht die je niet zo ver weg brengt. Nu is echter alles anders. De zit is goed, de service geweldig en de tijd kan simpel gedood worden met films, muziek, een praatje maken of je verwonderen over het landschap op grote hoogte… Het vooruitzicht van zon, warmte en het onbekende lonkt…

Na een voorspoedige vlucht doemt Curacao aan de horizon op. De grote ijzeren vogel wordt soepeltjes op vliegveld Hato neergezet en eindelijk kunnen we voet op het grootste van de ABC-eilanden zetten. De tropische warmte slaat ons bijna uit de spijkerbroek, maar we verbijten ons. Straks wordt alles anders… We stappen in een prima gekoelde touringcar die ons naar het resort moet brengen. Onderweg naar Jan Thiel Livingstone kijken we onze ogen uit. In wat voor ongeorganiseerde bende zijn we hier beland? Het zo gereguleerde leventje van Nederland vol papiertjes, rijtjeshuizen, strak getrokken witte lijntjes op de weg lijken ineens veel verder weg dan negen uur vliegen. We krijgen een cultuurschok die zijn weerga niet kent… Ad en Juliette zien de bijna wanhopige blik in onze ogen en stellen ons gerust. ‘We weten wat jullie denken. Dat overkwam ons ook vorig jaar. Let maar op, straks wordt alles anders…’

Na een vrij hobbelige rit over wegen die nodig aan onderhoud toe zijn, langs kleurrijke huizen, verschrikkelijke bouwvallen en kunstzinnige schilderijen op half afgebrokkelde muren komen we op de plaats van bestemming aan. En we moeten toegeven, dat lijkt inderdaad al heel anders. Jan Thiel Livingstone is een keurig verzorgd vakantieresort dat tot ontspannen uitnodigt. We krijgen huisjes naast elkaar, onderwerpen ons tijdelijk verblijf aan een korte inspectie en knikken instemmend. Dit gaat wel lukken. Eerst die vermaledijde spijkerbroek uit. De dan nog melkwitte ledematen in meer passende kledij hijsen en vervolgens kijken waar we geld kunnen halen…

blog2

Dat wordt een probleeem, want de omgezette wereldpas van de SNS werkt niet. Ze waren in Nederland kennelijk even vergeten te vermelden dat het ding niet door elke automaat wordt geslikt. Na een paar pogingen ontsnapt er een vloek aan mijn lippen. Het zal toch niet zeg… Mooi dat Ad en Juliette ons even te hulp schieten in afwachting van een oplossing zodat we toch nog lekker in restaurant Zanzibar kunnen eten.

Afwassen bij Zanzibar blijkt vanwege het geldgebrek niet nodig te zijn en dus kunnen we toch nog redelijk gerust terug naar het huisje wandelen en onder het genot van een biertje de eerste dag onder de loep nemen. En dat terwijl een joekel van een leguaan even komt kijken welke vreemdelingen er nu weer op Curacao zijn geland. Na een paar dagen kijken we er niet meer van op en ontdekken we dat die beesten zelfs niet vies zijn van een patatje met mayo.

Het pinprobleem moet ik ‘s nachts zien op te lossen omdat het tijdsverschil met Nederland zes uur bedraagt. En dus hang ik om half vijf in de ochtend in twee etappes aan de telefoon met het overzeese koninkrijk. Twee keer omdat men de verbinding de eerste keer verbreekt. Ik ben beurtelings verbaasd en dan weer boos omdat men geen oplossing kan bedenken. De boodschap is dat we het eigenlijk zelf maar moeten uitzoeken… Nou, bedankt voor niets dan maar. Die krijgen jullie nog wel op je brood als we weer thuis zijn.

De volgende dag hebben we een date met de hostess van Cor en Don. Ze zal het allemaal wel goed bedoelen, maar het verfrissende drankje dat we aangeboden krijgen vind ik een stuk boeiender dan het overdreven articulerende praatwonder dat ons moet vertellen hoe mooi Curacao is en wat we er allemaal kunnen doen. Ik wacht met spanning op het moment dat ze haar lippen te overdadig beweegt en uit haar mondhoeken scheurt. Vergeefse moeite en dus laten we haar maar praten om ondertussen over parelwitte stranden en helderblauw zeewater te fantaseren. Een dagdroom die sneller gaat uitkomen dan we voor mogelijk houden…

Nadat de reeds bestelde huurauto is gearriveerd, we het pinprobleem hebben opgelost en we een gezamenlijk potje hebben gemaakt waar we de alledaagse dingen uit betalen, kan het echte vakantieleven beginnen. De eerste ontdekkingsreis voert ons naar Cas Abou Beach. Wat een heerlijk strandje is dat. Geen overdreven drukke bedoening, maar het echte Robinson Crusoe-gevoel van bijna verlaten baaitjes en stranden.

Er zijn bedjes genoeg, een prima catering, bierdrinkende beveiligers, wuivende palmen, kristalhelder water en een graadje of 37 trekken je als vanzelf het zeewater in. Ik, de man die helemaal niks met zwemwater heeft, moet er aan geloven. In Nederland heb ik een snorkelapparaat gekocht en die moet nu gebruikt worden.

Mijn eerste kennismaking met het onderwaterleven beneemt me de adem. Alsof je in een tropisch aquarium rondpoedelt. Vanaf dat moment ben ik verkocht, voel me steeds meer als een vis in het water en wil niks anders meer… Ik draai zowaar snorkeloveruren, tot verbazing van Truus, Juliette en Ad. Ondanks de vermoeidheid ploffen we na het diner op de veranda neer, drinken er nog een (of twee of drie…) en vallen daarna onder de draaiende airco als een blok in slaap…

blog3

Het is woensdag 30 augustus als het toilet van Ad en Juliette verstopt zit. Blijk je, niet zoals in Nederland, het toiletpapier door te moeten spoelen maar in zakjes te moeten stoppen en in de afvalbak dumpen. Geen al te fris idee, gelet op de tropische temperaturen die er zelfs ‘s nachts heersen.

Vandaag staat er een eilandtour gepland met de benzine slurpende Volvo die Ad bestuurt alsof het een F1 Red Bull is. Who cares, benzine kost geen drol op Curacao. Scheelt bijna de helft met Nederland. We zien van alles en ontdekken de schoonheid van het eiland dat we in eerste instantie als een grote vuilnisbelt zagen. Het was inderdaad even wennen, maar nu we ook zelf in de vakantiemodus staan en alles net iets simpeler kunnen zien, leren we dat Trankilo hier een woord is dat met hoofdletters wordt geschreven. Rustig aan, morgen is er weer een (warme) dag.

De rit voert ons langs prachtige baaien, de ruige en bijna onaangetaste westpunt, Playa Laguna, de flamingo’s in de Jan Kok-baai, verlaten bootjes in de nabijheid van een bushalte, enorme cactusssen en hutjes uit de tijd van de slavernij. Het is bijna overbodig om te stellen dat het eiland van nog geen 500 vierkante kilometer met zijn bijna 600.000 inwoners een verpletterende indruk maakt.

Verpletterend is ook de mededeling van de eigenaresse van restaurant De Buurvrouw. We willen er wel eten, maar de tent zit zonder stroom. Trankilo, misschien is het er morgen wel weer… Dan maar weer naar Zanzibar. Ook niet echt vervelend overigens als je bedenkt dat je gewoon aan het strand kunt zitten. Heerlijke temperaturen, een lekker briesje en ondertussen knetterende onweersbuien in Venezuela aanschouwen.

We zijn tijdens onze late zit op de veranda nog steeds een beetje beduusd van de beelden die we eerder die dag hebben gezien als er ineens een kat opduikt. Broodmager en met een vragende blik in de ogen die Juliette doet smelten als een Italiaans ijsje onder de tropenzon. Kittekat is schuw, maar overwint zijn vrees voor de vreemdelingen en eet al snel uit onze handen. Geheel in stijl besluiten we haar Snorkel te noemen… Ze zal nog vele keren opduiken en op den duur niet eens meer weg gaan. Zelfs als wij haar een hele dag alleen laten. Alsof ze iets terug wil doen, vermoord ze op zeker moment een uit de boom gevallen muis en laat het beestje vlak voor ons huisje liggen. Is die voor ons…??

Het volgende onderdeel van ons drukke vakantieprogramma is de indrukwekkende Dushi Photowalk door het innerlijke van Willemstad. Daar waar de contrasten tussen arm en rijk pijnlijk hard op je netvlies worden gebrand. Waar gevochten moet worden om te overleven, maar waar de mensen op hun manier gelukkig lijken te zijn of ons in ieder geval dat masker voorhouden. We maken kennis met een broodmagere vrouw die graag voor onze camera’s poseert en vluchten via de beruchte ‘bajonetsteeg’ het cafeetje van de ‘Doctor of the Green Rum’ binnen. Niet omdat we bang zijn beroofd te worden, maar omdat het plotseling begint te plenzen. In de bar kijken we onze ogen uit. Er hangen vlaggen en sjaaltjes van allerlei buitenlandse en Nederlandse voetbalclubs en we proeven van de zelfgestookte rum. Die is zo lekker dat we er meteen wat flesjes van inslaan. Voor als we weer in Nederland zijn…

En omdat we in Willemstad zijn, lopen we over de wereldberoemde pontjesbrug naar de handelskade. Daar ploffen we op het terras aan het water neer om te lunchen. We maken kennis met de ‘lemon frappa’ en de enige tropische regenbui die we tijdens de vakantie te zien krijgen.

blog4

Het is vrijdag 1 september. D-Day voor Truus, want ze is jarig. En er zullen er nog twee volgen, want ook Ad en Juliette komen nog aan de beurt. Wilde fantasieën over kokosnoten vol alcohol en een rietje maken plaats voor slagroomsoesjes van de Albert Heijn, want echt gebak hebben ze daar niet. Ze voelt zich al een stuk beter als we op Mambo Beach arriveren. Daar waar de liefhebbers van luxe volop aan hun trekken komen en er grif voor betalen. We mogen rondkijken in de studio van Dolfijn FM en gaan aansluitend naar het strand van Porto Mari. Even fraai als Cas Abou, maar wel drukker en beduidend minder rijk aan vissoorten.

Tijdens het diner op de berg van El Gaucho genieten we van de ondergaande zon en de fraaie luchten die dit schouwspel met zich meebrengt. Eenmaal ‘thuis’ is Snorkel ook weer van de partij en uiteraard is er ook voor haar een hapje beschikbaar…

Net bekomen van de eerste verjaardag, staat de tweede al voor de deur. Nu is het de beurt aan Juliette. Het zal ook voor haar niet de eerste keer zijn dat ze dit feit in den vreemde viert. Maar klagen hoeft niet, want op je verjaardag op een strand in de tropen liggen is op zich al een prima presentje. Een uitvoerige politiecontrole, die wij als tourist niet hoeven ondergaan maar voor de lokale bevolking hard nodig is, laten we links liggen. Dergelijke controles zijn niet zo gek als je je ogen even goed de kost geeft en ziet wat en vooral hoe men op Curacao aan het verkeer deelneemt. Zonder risico is dat niet, want onverzekerd, soms niet nuchter of rondrijdend in een wrak is kennelijk heel normaal. Daarbij komt nog eens dat je beter geen voorrang kunt nemen als je denkt dat je dat hebt, want ook daar heeft men op het eiland lak aan. Een stranddag later kunnen we toch eten bij De Buurvrouw omdat de stroom terug is en maken we ‘s avonds foto’s in Willemstad. Althans, we doen een poging. Het resultaat valt echter tegen en dus moeten we nog een keer terug.

Na onze pinmisére krijgen we op zondag 3 september een nieuwe tegenvaller te verwerken. Thuis zouden we in de gordijnen klimmen, maar hier nemen we het gelaten op. De geplande trip op zee met dolfijnen blijkt ergens in de administratie te zijn verdwenen en dus kunnen we die morgen niet mee op de boot. Dat wordt pas laat in de middag. So what, er is genoeg te beleven op het complex waar we van flora en fauna genieten. De ruim dertig Antilliaanse guldens die een kaartje kosten, sparen we vier keer uit omdat het kennelijk niemand opvalt dat we er eigenlijk illegaal rondlopen.

Een beetje veel luxe vinden we op Mambo Beach, waar iemand met een generator onze rust komt verstoren omdat het springkussen moet worden opgepompt. Ad en ik overwegen om de stekker er uit te trekken. Verder komen we echter niet…. En toen was er nog het tripje met de Pelican Express. We zien dolfijnen op open zee de mooiste stunts uithalen en we genieten met volle teugen.

blog6

Dat hopen we ‘s avonds ook te doen. Het besluit is namelijk gevallen dat we de omzzet van het restautant op het resort wat gaan opkrikken. Op zich niet veel mis mee, maar het is wel jammer dat ze van alles niet veel hebben. Beter gezegd niks. Zelfs geen mayonnaise. Een ijsje na? We hebben alleen maar chocola en aardbeien. Oeps, ook het aardbeienijs blijkt ineens niet meer aanwezig. Nou ja zeg… Gelukkig schijnt er niet al te ver van Zanzibar een Italiaan te zitten die verdraaid lekker ijs heft, dus die gaan we eerdaags nog wel met een bezoekje vereren.

Wat een straf, vandaag gaan we weer naar Porto Mari. Je zal toch vakantie hebben en verplicht moeten zonnen en snorkelen. Erg toch? Maar goed, we doen ons best om er niet al te veel van te genieten (haha…). Eerst gaan we echter kijken hoe de zee er uit ziet als je met behulp van een glazen bootje onder water kunt kijken. Hoewel een duiker zijn uiterste best doet om de ramen goed te wassen, het fotograferen van etende vissen blijft een wazige toestand…

Met de pinpas voor in de portemonnee tuffen we op de verjaardag van Ad naar Cas Abao. Eerst even langs een groot winkelcentrum genaamd Sambil. Nou, de samba zullen ze daar niet snel dansen. En mocht het wel zo zijn, dan is er ruimte zat. Klandizie is er namelijk amper in dit enorme gebeuren dat kennelijk met maffiageld tot stand is gekomen.

Waar we ons op verheugen is de trip die we op woensdag 6 september naar klein Curacao maken. De verbizing is groot als er een enorme blinkende Amerikaanse truck voor het complex stopt. Of we maar willen instappen. Tuurlijk joh….. Hoe gaaf is dat…. Een bootreis van meer dan twee uur, met springende dolfijnen en een uitzicht die je adem doet stokken. De Mermaid brengt ons richting het kleine paradijs. Een vuurtoren en een scheepswrak, dat is het dan wel wat we er aantreffen. En niet te vergeten het gigantische ontbijt en de lunch die we aangeboden krijgen. Prima verzorgd door de mensen van Mermaid… Al snorkelend gaan Ad en ik op ontdekkingsreis, zien schildpadden en ander addergebroed. Terwijl ik ronddobber komt me een enorme moreen tegemoet zwemmen. Op de televisie zien ze er al angstaanjagend uit, maar het idee dat zo’n beest in de buurt van mijn eigen sidderaaltje rondzwemt maakt dat ik een eindje bij hem uit de buurt blijf.

Ad maakt kennis met een joekel van een zeeschildpad die veel sneller kan zwemmen dan een ouwe landrot op twee benen. Oh ja, voordat we de lunch verslinden gaan Truus en ik nog richting vuurtoren en scheepswrak. Dat zijn dingen die je, net als de pontjesbrug, gezien moet hebben. Eenmaal terug van een zeer ontspannend dagje worden we met een andere joekel van een auto terug naar Livingstone gebracht. Deze keer is het echter een bak van een limousine. Truus wil aan de passagierskant instappen, maar vergeet even dat het stuur rechts zit. Ze wil desnoods wel rijden als het haar gevraagd wordt, maar komt gelukkig op haar schreden terug. Wel besluit ze dat ze voorin wil zitten. Ik wil het, ik wil het, ik wil het… Waar kennen we dat ook van?

Het is donderdag 7 september. We krijgen veel berichten van het thuisfront. Allemaal vragen over orkaan Irma, die een spoor van verwoesting over een drietal andere eilanden trekt. Of wij daar ook last van hebben. Het is maar hoe je het bekijkt. Gedurende de twee dagen van het verschrikkelijke noodweer is het bij ons namelijk windstil en blijkt het zeewaterpeil flink te zijn gezakt.

Ook het leven in het water is kennelijk door de orkaan aangestoken. Veel vis treffen we niet aan op het strand dat we voor het eerst bezoeken. ‘Op Daaibooi is het leven mooi’, staat er op kleine houten bordjes geschreven. Klopt, maar vissen zijn op dat moment schaars goed en het water is de eerste tien meter flink vertroebeld. Ad en ik moeten even doorzwemmen en doen dat dan ook. Totdat het voor mijn ogen ineens erg donker wordt en ik naar beneden kijk. Goeie genade, ik zit zo’n beetje op de rand van een soort afgrond die loodrecht naar beneden wijst en volgens latere berichten pas honderd meter lager ophoudt…

Van het strand weer naar huis om ons voor de volgende tropische nacht op te maken. Het altijd levendige Willemstad opzoeken. Omdat het verkeer hopeloos vast zit besluiten we onderweg te gaan eten voordat we doorrijden om schone kleren aan te trekken. Bikken doen we bij Bijna Thuis. Hoe toepasselijk. De verbazing wordt alleen maar groter als blijkt dat de tent door Groningers wordt gerund…

Wie proatn eevm plat, want woarom zol je dat nait doun aas de kans doar is. Ad en Juliette kijken alsof ze zojuist aliens hebben zien landen, maar gelukkig werkt onze vertaaalmachine nog en is het eten verder prima. Moi eevm…

In Willemstad lukken de foto’s eindelijk die we willen en verbazen we ons over het macho-gedrag dat op de Handelskade wordt getoond door passerende automobilisten. We verbazen ons eveneens over de beveiligers die een meer symbolische dan fysieke aanwezigheid vertegenwoordigen en zich alleen maar bezig houden met het uit onze buurt houden van zwervers en bedelaars.

Omdat er volgens Dolfijn FM een ernstig ongeluk op de fraaie Julianabrug is gebeurd en iedereen tegen het verkeer in probeert te rijden, kiezen we een andere route richting Cas Abao. Dat doe we overigens met twee stil flippers in de kofferbak. Die hebben Ad en ik ‘s morgens in de duikshop van het resort gekocht om nog sneller vooruit te komen. Geen verkeerde keus, want Juliette probeert een eindje met ons op te zwemmen maar haakt af. We gaan kennelijk te snel…

blog7

Na een klein meningsverschil over de tijd en een verloren weddenschap die ons allen een overheerlijk Italiaans ijsje oplevert op kosten van Truus, gaan we richting Gaucho’s. Eten op de berg en andermaal het op Venezuela losgebarsten noodweer aanschouwen. Dat bekijken we nog even vanaf het uitzichtpunt van Jan Thiel en besluiten dan dat het mooi is geweest. Er wacht ons nog één volle dag en dat stemt nou niet bepaald tot veel vrolijkheid.

Snorkel is niet van onze zijde te wijken. Hij voelt zich kennelijk prima bij die Hollanders en blijkt, als we op zaterdagmorgen wakker worden, ook niet weggeweest te zijn. Hij lag nog op dezelfde plek als een avond eerder. Op het terras van Ad en Juliette. Je kunt zo’n dier niet meenemen, maar toch maken we ons een beetje zorgen. Wat zouden andere vakantiegangers doen als ze haar aantreffen. Jagen ze haar weg? De uitpufdag wordt gevuld met shoppen in Willemstad, wat souveniers kopen, een overdekte markt bezoeken en ons opnieuw verbazen over de mensen die letterlijk en figuurlijk op straat proberen te overleven.

Aan het einde van de dag moet de auto weer worden ingeleverd en gaan we nog ene keer in Zanzibar eten. Het is er, zoals elke zaterdag, een gekkenhuis… We proberen het steeds dichterbij komende afscheid van Curacao naar de achtergrond te drinken, maar ons ontbreekt de moed… Ad besluit het weg te geven aan de gelukkigen die nog wel mogen blijven…

Zondagmorgen 10 september. Koffers dicht, we moeten naar vliegveld Hato. De plek die we twee weken geleden met alle plezier achter ons hadden gelaten, maar nu met lood in de schoenen opzoeken. De controles zijn er niet voor de poes, de vertraging nemen we zoals hij komt. Tot drie keer toe moet het vertrek uitgesteld worden omdat er zes mensen zijn die iets teveel aan Bachus hebben geofferd. Straalbezopen zijn…

Een uur later dan gepland zien we Curacao onder ons wegglijden… We moeten de grote plas weer over. Negen uur vliegen naar het land dat ons opwacht en met een herfstachtig karakter zal verwelkomen. Van een minimumtemperatuur van 29 graden naar een maximum van 12 graden. Zucht………..

Wat moet, dat moet dan maar. Na een hoop gelazer met de koffers, vooral die van Ad, staan we om een uur of negen buiten in de Hollandse kou. We worden door Flexparking naar onze eigen bolides gebracht en omdat het begint te regenen breken we een gesprekje af en nemen afscheid van Ad en Juliette.

Nadat we rond een uur of één in Delfzijl geparkeerd staan, is het snel gedaan. Een soepje en een broodje drukken we nog achterover en vervolgens knijpen we de ogen dicht. Vermoeid van de reis, een jetlag rijker en nog een regenachtige vakantieweek te gaan. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Curacao heeft ons in alle opzichten versteld doen staan. Het is een compleet andere wereld. Compleet anders dan wat je in Nederland bent gewend. Als je dat kunt loslaten en je een beetje verdiept in de cultuur, kom je al snel tot de conclusie dat Curacao de moeite van het bezoeken waard is. Meer dan dat zelfs… Hoe het leven verder ook loopt, ondanks alle tegenstellingen op het eiland was dit wel de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we de contouren van dit prachtige Antilliaanse eiland hebben gezien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s