Is Jasper S. het beest van Oudwoude..?

Het is grauw en nevelig. De rillingen lopen me over de rug en de omgeving waarin we rondwandelen bezorgt me kippenvel. Het is er rustig. Bijna doods. Er is helemaal niets te merken van de hectiek die zich de afgelopen dagen rondom de boerderij van Jasper S. heeft afgespeeld. De man die nu al het beest van Oudwoude wordt genoemd, maar vooralsnog slechts verdacht wordt van de brute moord op Marianne Vaatstra. Alleen een stuk afzetlint van de politie wappert aan een paaltje.

door Koen van Lannik

Voor we de woonplaats van S. opzoeken, rijden we de route die Marianne in de fatale nacht van 30 april op 1 mei 1999 moet hebben gereden. We kunnen geen enkele logica ontdekken in de manier waarop de twee elkaar ontmoet moeten hebben. Belanden uiteindelijk bij de plek waar ze op een gruwelijke manier aan haar einde is gekomen. In een stuk weiland langs de Keningswei nabij Veenklooster. Op tientallen meters van de doorgaande weg. Hemelsbreed zo’n 2,5 kilometer van de boerderij van S. Hoewel het al dertien jaar geleden is flitsen de gebeurtenissen als een verknipte film door het hoofd. De verkrachting, de verwurging en het mes dat haar keel doorsneed.

We kijken om ons heen. Links en rechts van de plaats delict staan op geruime afstand twee woningen. Een boer houdt ons nauwlettend in de gaten. Als Marianne al om hulp geschreeuwd zou hebben is de kans klein dat iemand haar die nacht heeft gehoord. Maar niemand weet wat er precies is gebeurd. Waarom een 16-jarig meisje met een wildvreemde 31-jarige man een weiland is ingelopen. Vrijwillig danwel gedwongen.

Oudwoude is zo op het oog een gemoedelijke woonomgeving. Bruisend van het verenigingsleven. Het dorp is in een klap wereldnieuws geworden en zal dat wel even blijven. De bewoners verkeren nog steeds in een staat van shock. Ze doen hun uiterste best de dagelijkse gang van zaken weer op te pakken. Omdat het leven niet stil is blijven staan. Dat valt echter niet mee. De emoties regeren. Men heeft geen antwoorden, alleen maar vragen. ‘Je wordt er mee wakker en je gaat er mee naar bed’, wordt er gezegd.

Een dik ingepakte fietser kijkt niet eens verbaasd op van de twee vreemdelingen die zich in de omgeving van de Allemawei ophouden. Hij heeft er de laatste dagen wel meer gezien. De boerderij van de familie S. ligt er verlaten bij. De rook uit de schoorsteen verdwijnt in de grauwe najaarsdag. Het enige lawaai komt uit de koeienstal. Buurtgenoten weten te vertellen dat de agrarische bedrijfsverzorging zich over de dieren heeft ontfermd. Omdat men het bedrijf draaiende wil houden.

De dorpelingen zijn ontzettend argwanend. Ze observeren elke vreemdeling die door hun straten rijdt. En dat zijn er nogal wat. Iedereen wil zien waar S. woont. Een foto maken van de woonstee van de man die zich volgens sommigen jarenlang als een wolf in schaapskleren heeft gedragen. Oudwoude zelf is eigenlijk wel klaar met al die nieuwsjagers. Ze hebben al zoveel persmensen te woord gestaan.

Ondertussen gonst het van de geruchten in de kleine gemeenschap. Bijvoorbeeld dat zijn vrouw wel degelijk van de moord heeft geweten en dat S. het niet alleen gedaan zou hebben. Er is echter niemand die veel geloof aan die verhalen hecht. Daar zijn de Friezen net even te nuchter voor.

Een van de dorpsbewoners benadrukt nog maar weer eens het heel erg voor vrouw en kinderen van S. te vinden. ‘Zij keren ooit terug en moeten met dit verschrikkelijke verhaal proberen te leven. Het is onze taak als gemeenschap hen daarbij te helpen. We mogen de familie niet in de steek laten’, vertelt ze.

Dat is ook zo’n beetje de teneur geweest van de bijeenkomst die dinsdagavond is gehouden. De moordzaak is een nachtmerrie, de arrestatie een enorme schok maar de saamhorigheid onverminderd groot. En dat is kenmerkend voor de omgeving waarin de kerk een grote rol speelt. De verdachte en zijn gezin zijn christelijk en waren actief binnen hun kerk. Diezelfde kerk staat iedereen bij, inclusief de verdachte zelf.

De mensen uit de directe omgeving van Jasper S. snappen er hoe dan ook niets van. De veehouder heeft altijd bekend gestaan als een hardwerkende en behulpzame man. Ook al is hij drie jaar geleden veroordeeld voor een geval van joyriding. Zijn dorpsgenoten kunnen het domweg niet geloven dat hij Marianne verkracht en vermoord zou hebben. ‘Je zoekt het niet achter zo’n man. Eigenlijk hoop je stiekem dat iemand anders het heeft gedaan. Weet je, ik kan helemaal niet boos op die man worden’, aldus een bekende van de verdachte.

Wat men evenmin snapt is dat hij zijn DNA vrijwillig heeft afgestaan. Om daarna met vrienden de kroeg in te duiken. Waarbij het gesprek al snel weer over alledaagse dingen ging. Het zou kunnen betekenen dat hij onschuldig is en dus niets te vrezen had. Of hij is wel schuldig. Wilde eindelijk van zijn verschrikkelijke geheim verlost worden en dus moest het dan maar zo. Het kan ook zijn dat S. is gezwicht voor de sociale druk in de kleine dorpsgemeenschap. Niet aan het onderzoek meedoen had hem immers verdacht gemaakt en wellicht heeft hij geweten dat DNA alleen geen sluitend bewijs vormt. Dat hij de moord verdrongen en zichzelf er van overtuigd heeft dat hij onschuldig is, lijkt minder waarschijnlijk. Het meest voor de hand liggende scenario is nog wel dat S. zich heeft gerealiseerd dat er geen ontkomen meer aan was.

In Zwaagwesteinde is men opgelucht. Het is een schril contrast met de belevingswereld die er acht kilometer verderop heerst. Men denkt daar zeker te weten dat Jasper S. de dader is. Vader Bauke Vaatstra wil hem ‘het beest van Oudwoude’ noemen.

Op de vraag hoe men in Zwaagwesteinde nu aankijkt tegen de verdachtmakingen die destijds in de richting van het Kollumer asielzoekerscentrum zijn geuit, komt geen antwoord. Men praat liever niet meer over het incident met de eiergooiers. Over de beschuldigende vingers die naar twee asielzoekers wezen.

Jasper S. is vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris heeft tijdens een zitting van de Leeuwarder rechtbank besloten dat de verdachte in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden. Hij zit sinds zijn arrestatie op zondag in beperking. Dat betekent dat alleen zijn advocaat Jan Vlug contact met hem mag hebben. De inwoner van Oudwoude is de afgelopen dagen verhoord. Het is onduidelijk of hij tijdens die verhoren een bekentenis heeft afgelegd. Op de vraag aan Vlug hoe zijn cliënt er aan toe is, zei de advocaat slechts: ‘Dat laat zich raden.’

Het Openbaar Ministerie heeft opdracht gegeven om  al het DNA-materiaal en de vervaardigde profielen, behalve die van de verdachte, te vernietigen. Er is een team van twaalf rechercheurs op het moordonderzoek gezet. Ook zal aan een deskundige worden gevraagd nader onderzoek te doen naar de geestesgesteldheid van de veehouder.

33 gedachtes over “Is Jasper S. het beest van Oudwoude..?

 1. Ik vind het onbegrijpelijk dat veel mensen Justitie nu klakkeloos geloven en andere meningen afdoen als complottheoriën. 13 jaar loopt Justitie deze zaak nu te frustreren en tegen te werken. Dat is meer dan genoeg reden reden voor iedereen om de hele gang van Justitie de komende tijd met de nodige scepsis en argwaan te volgen. Niet met z’n allen op Jasper fixeren dus, maar goed opletten of Justitie het nu wel netjes en eerlijk speelt.

 2. Beste Bouwmaatje, Je bedoeld die ene haar op de aansteker die bij het slachtoffer is gevonden. Ik denk helemaal niet mee met de Wim Dankbaar of Micha Kat. Die gedachten zijn voor mij simpelweg een brug te ver. Ik ga gewoon uit van de feiten en zie nu dingen gebeuren die helemaal niet kloppen met de realiteit. Allereerst hebben jullie Japer al veroordeeld terwijl hij geen woord mag uitbrengen met alle beperkingen die hij heeft op dit moment. Vervolgens wordt er rijden onder invloed bij gehaald. Nou er zijn meer mensen die dat in hun leven op hun conto hebben. Verder zijn er tijdens de ontdekking van het slachtoffer zoveel mensen op de plaat delict geweest dat het wemelt van de dna sporen die op die manier vervuild raken. En dat heeft geen ene moer met complotters te maken. Verder zijn er nog de vele uit eenlopende getuigen die nagenoeg het zelfde roepen. Maar dat is continu van tafel geveegd door het Openbaar Ministerie te Leeuwarden. En nu wordt een dorpsbewoner die iedereen altijd recht in de ogen heeft gekeken bestempeld als een monster die zijn weerga niet kent zonder dat hij zich heeft kunnen verdedigen. Dat vindt ik zo vreemd Bouwmaatje. Maar uiteraard begrijp ik de woede en de onmacht. Maar ik vindt het ook niet eerlijk tegenover de Fam. Vaatstra als zij weer tegen een blinde muur stuiteren. Laten we dat in oogschouw houden. Er is te veel gerommeld de afgelopen 13 jaar om Jasper meteen af te fikken.

 3. Waarom worden nu al alle DNA materialen vernietigd die zijn afgenomen van alle mannen in de omgeving? Waarom heeft hij een algemene beperking en wordt hij onderzocht door een specialist van het OM zelf? Waarom mag zijn advocaat helemaal niets zeggen? Waarom kloppen alle daderprofielen niet met Jasper. Waarom hebben ze nooit verder gezocht naar Ali Hassan Hussein, Ludger Dill (overleden) en Feik Mustafa. En zijn deze personen gewoon van de aardbodem verdwenen? Ik weet het niet! Maar het klopt niet met wie Jasper is en de getuigenverklaringen die al die jaren zijn blijven liggen. En de acties die zijn ondernomen na het vinden van het lichaam. Getuigen hebben meerdere personen gezien die er al op uit waren om een slachtoffer te maken en dit al eerder hebben gemaakt. Zie de doopcel van Ali Hassan Hussein. Meerdere getuigen hebben verklaard dat hij geen respect had en helemaal verknipt was. En dit later in Noorwegen op de 5e van mei 1999 heeft bewezen. Zie Eenvandaag en de getuigenverklaring van Gerrit Veldman en zijn Rode Kruis-medewerker. Vraag in godsnaam die dagvaarding op in Noorwegen en ze weten dan vast meer. Dat is niet gebeurd en moet als nog gebeuren.

  • Nou Ed, ik ben het met je eens. Er klopt gewoon iets niet. Die Jasper zou dingen vergeten? Zoals die joyriding? Ze kunnen zeggen DNA klopt en Jasper zijn geest zou een gatenpan zijn, nou dan is het toch niet moeilijk om zo iemand de schuld in de schoenen te schuiven… Hij zal het kwijt zijn… Mijn gedachten zullen voor anderen vreemd zijn, maar het zijn nu eenmaal mijn gedachten.

  • Lazer toch eens op met jullie complotjes. Man, man, man. Hoeveel gebouwen moeten we inrichten voor al die mensen die er een denkwijze op nahouden zoals Wim Dankbaar en Micha Kat? Er is verdorie DNA van Jasper op het lichaam van Marianne aangetroffen. Hoeveel bewijs wil je nog meer hebben dat hij zich aan haar heeft vergrepen? En haar vervolgens in blinde paniek heeft vermoord. Kom op zeg. Gun de familie Vaatstra alsjeblieft een beetje respect.

 4. Jaspertje moet hangen. Hij verdient het om nooit meer vrij te komen. Wat is dat een smeerlap. En dan ook nog zijn eigen gezin mee in het verderf storten. Te erg voor woorden. Opsluiten en sleutel weggooien.

  • De rest van uw reactie heb ik verwijderd omdat ik dergelijk taalgebruik onder geen enkele voorwaarde toelaat.

  • Hopelijk spreekt het Recht toe, om deze man tot levenslang op te sluiten.
   Levenslang is ook echt Levenslang in Nederland, tenzij hij gratie krijgt van de Koning

 5. Normaal gesproken reageer ik niet zo snel op verhalen dieik op een weblog tegenkom. Bij deze wil ik het toch even doen. Ik ken de geschiedenis maar kom er niet uit de buurt. Door het hierboven beschreven relaas krijg ik wel een aardig beeld. Alsof je zelf op de plaats van het misdrijf staat. Het maakt de impact van de gebeurtenissen alleen maar groter. Het is te hopen dat er eindelijk een einde aan deze slepende kwestie komt. Niet alleen voor de nabestaanden van Marianne maar ook voor de vrouw en kinderen van Jasper. Zij moeten verder en het is dan ook een geruststellend idee dat de kleine Oudwouder gemeenschap zich achter hen schaart. Heel veel sterkte allemaal.

 6. Wat leest ook dit weer prettig na zoveel mediaguillotine-voer gelezen te hebben.
  Wederom mooi geschreven, al blijft het alles een in diep triest gebeuren.

  Laten we hopen dat het gezin van deze Jasper S. ook na verwerking van de eerste dorpsshock, een leven gegeven mag zijn op de plek waar zij zich voordien ‘thuis’ voelden.
  Zelfs al wordt er nu geen ondersteunend bewijs meer gevonden, en is er onvoldoende bewijs om tot een rechtelijke veroordeling te komen – het DNA verhaal zal hem voor altijd blijven achtervolgen (mondiaal en mediaal veroordeelt).

  Zo mooi een dorp kan zijn, zo vernietigend kan een kleine gemeenschap ook weer zijn als kwade tongen, terug, de wandelgangen weer gaan vinden.

  • Hoe triest de aanleiding ook, toch bedankt voor het compliment. We proberen inderdaad een zo objectief mogelijk beeld te schetsen zonder vooroordelen en, wat nog veel belangrijker is, zonder veroordelingen.

 7. Goed geschreven stuk hoor. Ik denk persoonlijk dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en misschien wel heel lang blijven. Omdat ik niet verwacht dat Jasper ineens in een open boek zal veranderen nu hij in het gevang zit. Ik heb niet alleen met de familie Vaatstra te doen maar ook zijn gezin. Dit is een verschrikkelijke situatie.

 8. Ik kan me de vreugde van de mensen in Beetsterzwaag wel voorstellen maar hoop wel dat ze ook het verdriet van Oudwoude begrijpen. Het gezin van Jasper is eveneens zwaar getroffen. Ook wij moeten verder. Dat zal moeilijk worden. Hopelijk kunnen de nabestaanden van Marianne het de dader vergeven.

  • Hoe kun je nou de dader die je kind heeft misbruikt en vermoord vergeven? Ik zal de dader die mijn kind heeft vermoord haten tot het einde der tijden
   De moeder van Marianne kan het allemaal niet meer aan heb haar nog gesproken, Op de dag van de geweldsslachtoffers was ze er ook niet bij omdat toen net het DNA-onderzoek van start was gegaan.

  • Zonder vergeving is er alleen maar haat in de wereld en volgens mij is dat niet de maatschappij waarin wij willen leven.

  • Als ik de dader zou vergeven, dan zou ik mijn vermoorde kind toch een trap na geven? En daarbij krijgt de dader alle hulp want ze hebben hem een of andere stoornis gegeven en dat is een hard gelag omdat je de streken van de moordenaar kent. Je weet wat hij jarenlang heeft gedaan.. Mijn kleinkind wat Angelman heeft steeds geestelijk en lichamelijk gesloopt door haar met een mes te steken… Deze man verdient in mijn ogen de marteldood die lekker lang duurt en daarbij komt nog dat de politie dit had kunnen voorkomen maar liever lui achterover in een bureaustoel bleef hangen en niks serieus nam. Door deze daad zijn mijn kleinkinderen weer aan hun pedofiele vader overgeleverd die net vrij is na 4 jaar cel vanwege misbruik van twee zwakbegaafde meisjes van om en na bij de 10 jaar oud.. Vergeven is voor mensen die alles bij hun god neerleggen, mijn gevoel zegt oog om oog tand om tand..Ik ben niet zo lief voor daders van moord en misbruik. Sorry…

 9. En ja in plaats van IKEA is een plek des onheils weer eens wat anders voor de burger. Wellicht worden er graspolletjes meegenomen. Ramptoerisme ontkom je niet aan. Journalisten doen hun werk, laat dat duidelijk zijn. Bovendien voegt hun onderzoek regelmatig wat toe.
  Vervolgens sluit ik me bij de schrijver aan dat er zaken zijn die gevoelsmatig niet te rijmen zijn. De plaats, het tijdstip, de manier t.a.v. de verdachte waarop het delict is gepleegd. In een gemoedstoestand (spijt o.i.d., geen andere optie wat U wil) afstaan van DNA, de haar en de aansteker.
  We zullen moeten afwachten.

  • Wat vind de moeder van Marianne dat er iemand is opgepakt ?
   Waarom komt die niet in de pers ?

  • Kijk, dat is nu eens een zinnige opmerking. Je hoort en ziet alleen de vader van Marianne maar praten. Zij zal toch ook wel een verhaal hebben neem ik aan?

  • Mem Vaatstra heeft vanaf het begin een dagboek bijgehouden. Deze vrouw trekt het nu allemaal even niet meer. Geef haar er de tijd voor. Misschien komt het wel een keer.

  • Een dominee van een hervormde kerk zei dat deze daad van de duivel was en daar ga ik dan graag op in en dit is dan zo een moment

 10. Ik ben een inwoner van Oudwoude en het moet mij van het hart dat de media onze dorpsgenoot kennelijk al heeft veroordeeld. Natuurlijk spreekt het niet in zijn voordeel dat zijn dna op het lichaam van Marianne is aangetroffen. Maar hoe zwaar alles ook in zijn nadeel wijst, voorlopig is Jasper alleen nog maar verdacht. En mocht hij wel bekennen? Dan verdient hij straf, dat moge duidelijk zijn. De schrijver merkt terecht op dat we het gezin nooit zullen laten vallen. We moeten samen door deze nare periode heen. Met Gods kracht zal dat zeker lukken.

  • Fries Famke,

   Na alles wat ik weet en heb meegemaakt durf ik hem niet de moordenaar van Marianne te noemen er spelen te veel dingen om heen, maar justitie en politie hebben nu een makkelijke prooi straks gooien ze het er op dat hij het vergeten was, zoals dat met het joyriden..Zal hun wel goed uitkomen dit want dan zouden de asielzoekers en Demmink weer vrij uit gaan, dit hoeft niet de gedachten van een ander te zijn maar wel mijn gedachte en ik denk dat meerderen er zo over denken….

 11. Waarom noemen jullie hem niet bij zijn volle naam? Iedereen weet toch wie het is? In mijn ogen is het een beetje hypocriet om de man in bescherming te nemen

  • Zo lang iemand verdacht is zullen we de persoon in kwestie nimmer met naam en toenaam vermelden. Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde daarvan is. Nemen we hem daarmee in bescherming volgens U? Dat is dan uw mening. We leggen hier niemand met zijn hoofd op het hakblok alvorens vaststaat dat een verdachte ook daadwerkelijk als dader aangewezen kan worden. En zo lang er geen bekentenis is afgelegd hebben we hier mee te maken.

  • De man is tot nog toe alleen verdacht gelijk de omstandigheden en of de situatie zoals U wil. De tijd van hekserij en brandstapels zijn voorbij P.P, Mocht hij desalniettemin toch z’n cel uit zweven? Dan verneem ik dit graag van U en kunnen we altijd nog oordelen .

  • En ik bedenk me net iets, in de nacht dat Marianne werd vermoord was in de Heidense Walpurgisnacht, voor de christen een doorn in het oog mensen gaan dan in die tijd vaak biddend de straat op..Wij als heksen en paganisten werd vaak verweten dat we met de duivel hulden…Sex met hem hadden en al die onzin meer… Nu hoor ik dat Jasper een goede christen is/was…..Misschien heeft Jasper zich in de heilige Walpurgisnacht van de paganisten zich als een beest gedragen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s